“Ik steek liever mijn tijd in muziek, omdat het mij een voldaan gevoel geeft”

Beeld: Hanne Fransen

De 21-jarige Jarne Vreys is afkomstig uit Oud-Turnhout in de provincie Antwerpen. Momenteel studeert hij voor leerkracht Lager Onderwijs, waar hij enkel nog stage moet volgen en dan normaal gezien is afgestudeerd. Daarnaast heeft Jarne een grote passie voor muziek. Zo speelt hij in minstens drie verschillende bands (bas)gitaar. Wij vroegen naar zijn ambities en hoe zijn hobby te combineren is met werk en privé.

Hoe is jouw passie voor muziek ontstaan?

Jarne: “In het vierde leerjaar ben ik begonnen met gitaarspelen. De eerste gitaarlessen die ik volgde, waren niet echt vanuit een passie. Ik volgde de groepslessen samen met mijn neef puur als excuus om hem vaker te kunnen zien, omdat we zo goed bevriend waren. Mijn passie voor muziek is pas begonnen in het begin van het middelbaar, want toen ben ik voor de eerste keer naar een echt concert gegaan. Dat was een tributeband (een groep die nummers naspeelt om muzikanten te eren red.) van The Doors en door hen dacht ik: “ik wil ook op een podium staan.” Daardoor heb ik ook meer moeite gedaan om gitaar te leren spelen, meestal op mijzelf, want de gitaarlessen waren voorbij. Dat dus allemaal dankzij muziek van The Doors (lacht).”

Waar haal je inspiratie vandaan om muziek te maken of bijvoorbeeld een riff  (herkenbare basismelodie red.) uit te vinden?

Jarne: “Meestal legt de zanger een akoestische versie van het nummer voor aan ons en dan probeer ik daar wat melodieën aan toe te voegen. Die inspiratie komt vooral van muziek waar ikzelf graag naar luister, zoals The Doors. Het komt grotendeels uit het genre blues. Mijn pa is ook veel met muziek bezig, dus haal ik ook inspiratie uit de nummers waarnaar hij luistert. Dat is dan eerder new wave met bands als The Cure en Joy Division. Mijn ingeving komt dus vanuit verschillende zaken.”

Zijn er ook Belgische artiesten waar je naar opkijkt of inspiratie vandaan haalt?

Jarne: “Ik heb onlangs de documentairereeks van Arno Hintjes (Rockzanger uit Oostende red.) bekeken. Ik volg hem ook al een tijdje, hij is inspirerend en een boegbeeld volgens mij. Hij is ook met blues bezig, of haalt daar toch zijn inspiratie uit. Vooral Arno Hintjes, maar ook rockband Triggerfinger en lokale bandjes. Als ik, voor de coronaperiode, hier in de buurt een optreden zag, kon dat mij ook inspireren. Dat hoeven niet te grootste bands te zijn, jouw buurjongen kan bij wijze van spreken ook op een podium staan en jou zo inspiratie geven.”


Jarne speelt al sinds zijn tiende gitaar. | Beeld: Juul van Dinther

Momenteel ben jij gitarist en bassist bij vier verschillende bands, klopt dat?

Jarne: “Ja, in feite drie bands en een klein project. Dat is met mijn pa, die eigenlijk zanger is. Wij brengen vooral covers met twee. Het project is begonnen voor de corona-uitbraak toen terrasoptredens en tuinconcerten nog toegelaten waren. Het was iets kleinschaligs dat we met ons tweeën konden doen.”

Toen ik luisterde naar nummers van de andere drie bands, merkte ik op dat ze serieus verschillen qua genre.

Jarne: “(lacht) Ja, dat klopt. Voor mijzelf leek me dat interessant. Bijvoorbeeld bij de groep Shorty Jetson and The Lefthands kan ik andere dingen spelen dan bij hardrockband G.U.S.T. Bij ObsCURE speel ik dan met een ander soort gitaar, wat voor variatie zorgt.

Bij welke band ben je het eerst terecht gekomen?

Jarne: “Eerst bij ObsCURE ,omdat de bassist daar was weggevallen door een ongeluk waardoor hij zijn hand niet meer kan gebruiken. Ik leerde in een week tijd gitaar spelen. Daarna moest ik auditie doen en ik was meteen goedgekeurd.”

Hoe kwam je dan bij de rockgroep G.U.S.T.?

Jarne: “Dat was eerst een soloproject van de zanger Guus. Hij had mij al een paar keer zien optreden met vorige bandjes en kleine muzikale projecten. Wij hebben altijd al contact gehouden met elkaar via chat. Bijvoorbeeld nadat ik had opgetreden, stuurde hij weleens “goed gespeeld” naar mij. We hadden ook allebei het idee om samen eens muziek te spelen, omdat we allebei daar veel mee bezig zijn. Deze zomer zijn we dan samengekomen en beginnen we stilletjes aan te werken aan verschillende nummers.

Je hebt inderdaad een grote muzikale bezigheid. Hoe combineer je die repetities met jouw studies, werk, eventueel een relatie en het uitgaansleven?

Jarne: “Dat is heel moeilijk, het wordt soms wat te veel. Ik heb wel het geluk dat al die projecten eigenlijk zijn begonnen tijdens de coronaperiode. Ten eerste omdat we minder moeten optreden, want dat mag nog niet. Daardoor valt dat te combineren met mijn studies. Met de band ObsCURE repeteren we al een tijdje niet meer, omdat ons repetitielokaal gesloten is, waardoor ik minder tijd aan die band moet besteden. Het is uiteindelijk altijd keuzes maken. Ik ben een persoon die van nature niet veel uitgaat met vrienden, omdat dat mij niet echt aanspreekt. Dan steek ik die tijd eerder in muziek, iets dat mij echt een voldaan gevoel geeft.”

Hoe verlopen de repetities tijdens de coronaperiode? Met G.U.S.T. zijn jullie maar met z’n drieën, dus dat vormt op zich geen probleem. Maar Shorty Jetson and The Lefthands telt meer leden dan waarmee je binnenshuis mag afspreken?

Jarne: “Ja, dat klopt. Wij repeteren daarom met Shorty Jetson and The Lefthands bijna niet voltallig. Wanneer we met vier afspreken, maken we buiten in de tuin muziek. Met die band gaat dat redelijk goed, omdat we tamelijk stil en akoestisch kunnen spelen. Het is allemaal omweggetjes zoeken om uiteindelijk toch iets te kunnen doen.”

Hoe zie je die combinatie haalbaar naar later toe? Bijvoorbeeld, je bent afgestudeerd als leerkracht in het lager onderwijs en gaat werken, maar je kan weer optreden met de muziekgroepen, omdat de maatregelen versoepeld zijn of zelfs afgeschaft.

Jarne: “Het ideale scenario in mijn ogen is halftijds lesgeven en halftijds muziek maken. Dat zou perfect zijn en ik hoop dat het zal lukken naar later toe. Nu kan ik dat moeilijk inschatten of voorspellen, want ik ben nog niet afgestudeerd. Momenteel ben ik zelfs nog bezig mijn stage te voorbereiden voor de komende weken.”

Heb je nog andere muzikale projecten gepland in de toekomst?

Jarne: “Voor het moment niet, het is wel genoeg. Anders zou het te druk worden en wat te veel van het goeie. Ik ben nu alvast blij met de groepen waar ik in speel en aan de muzikale projecten waarin ik iets kan bijdragen.”

De muziek van Shorty Jetson and The Lefthands en G.U.S.T. is zowel te vinden op Spotify als op YouTube. De covers van tributeband ObsCURE zijn enkel te beluisteren via YouTube.

Gepubliceerd door Floor Vergote

Altijd muziek in de oren, en soms eens in chipje in de hand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: