“We willen met de winkel een plek vormen waar iedereen zich thuis voelt”

In maart dit jaar opende in Gent skatewinkel Smiles. Door het coronavirus is de skatewereld gegroeid. Ook vrouwen vinden vaker de weg naar de boards. Toch is de stap voor jonge meisjes die willen skaten groot, in een wereld gedomineerd door mannen. Daar wil Smiles verandering in brengen.

Oprichter Fabian Verhaeghe had al vier skatewinkels in België, waaronder Slam in Gent. Die winkel maakt nu plaats voor Smiles, de eerste skateshop voor vrouwen in België. De naam staat voor Skate for Miles. De winkel moet een plek vormen waar vrouwen en non-binaire personen zich thuis voelen.

 “We merkten dat vrouwen en non-binaire personen eigenlijk geen representatie hadden in de skatewereld. Daar willen we met de winkel verandering in brengen. Vaak vinden vrouwen de stap te groot om in een skateshop binnen te stappen omdat de klassieke winkels erg gericht zijn op mannen. Met Smiles willen we die stap dus verkleinen”, vertelt Evelien Bouilliart, verkoopster bij Smiles.

In de winkel zijn verschillende skatemerken aanwezig die vrouwennamen dragen zoals Meow en Doyenne. “We hebben nu vier schoenmodellen die de naam dragen van vrouwelijke skaters. Wanneer we zien dat er nieuwe schoenen op de markt komen die zulke namen dragen, proberen we die ook in de winkel te verkopen. Ook de borden zelf hebben een meer vrouwelijke of non-binaire tekening”, aldus Bouilliart.

Om de vrouwelijke touch meer naar voor te brengen, heeft de winkel uitsluitend vrouwelijke verkopers. Onder andere professioneel skateboardster Orapan Tongkong vind je achter de kassa. Ook Evelien Bouilliart is actief in de skatewereld. Naast skaten op professioneel niveau, geeft ze workshops aan jongeren die gebeten zijn door skateboarden.

Maar de winkel wil zich niet profileren als ‘enkel voor vrouwen’. Iedereen is welkom en kan kopen wat die wil. “Als er een man de winkel binnenstapt en die ziet een leuk topje, zal ik hem nooit tegenhouden om dat te kopen. In deze tijd kun je kleren niet meer vasthangen aan genders. Ons aanbod is echt voor iedereen. In het begin kregen we wat negatieve commentaren van mannelijke stemmen, maar ondertussen komen ook zij hier winkelen.”

Je kunt in de winkel ook steeds al je vragen kwijt rond skateboarden. Smiles hoopt om op die manier een plek te kunnen vormen waar iedereen terecht kan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: