KOERSbus brengt ode aan WK-historie

Het EK voetbal mag dan wel uitgedraaid zijn op een Belgische teleurstelling, de koers is nog steeds van ons. Ook de internationale wielerbond UCI weet dat en organiseert daarom 100 jaar na de eerste editie het WK Wielrennen op Belgische bodem. Het Roeselaarse wielermuseum KOERS zag het als een ideale gelegenheid om de rijke geschiedenis van het wereldkampioenschap in de verf te zetten met een wielermuseum-op-wielen, de KOERSbus.

Het WK Wielrennen 2021 vindt plaats tussen 19 en 26 september van dit jaar in België. De tijdritten gaan van Knokke naar Brugge, de prestigieuze wegritten starten in Antwerpen en komen aan in Leuven. Het is ook exact 100 jaar geleden dat het eerste WK Wielrennen van start ging in Kopenhagen. In het licht daarvan wou het Roeselaarse wielermuseum KOERS uitpakken met een gepaste actie. Het resultaat is een wielermuseum-op-wielen, volledig in het teken van het WK.

De bus is volgestouwd met historische memorabilia van het WK. | Beeld: Charles Gadeyne

KOERSbus – zo heet het museum – was oorspronkelijk een lijnbus uit Finland, maar is nu een volwaardig wielermuseum-op-wielen. Tussen 11 en 21 juli doet de bus in een toepasselijke ‘Ronde van België’ heel wat koersgekleurde bestemmingen aan doorheen het land. Daarmee wil KOERS het WK promootten, maar ook de rijke Belgische wielergeschiedenis op de wereldkampioenschappen uit de doeken doen.

Het levert een knusse maar ook ontzagwekkende collectie op. “We werken met een beperkte oppervlakte, maar elke ruimte is volledig benut”, merkt medewerker Jordi De Konnick op. De bus hangt vol met wielertruitjes, fietsen, foto’s en in de lades liggen vele tijdloze memorabilia. Het pronkstuk van de collectie is een tijdritfiets van Tony Martin, theatraal uitgestald in de nok van de bus. De Duitser is een echt tijdritkanon en won het WK Tijdrijden dan ook al 4 keer.

De mythische tijdritfiets van Tony Martin | Beeld: Charles Gadeyne

Het wielermuseum-op-wielen slokt je op. Zodra je voet zet in de bus, is de glorie van het WK bijna tastbaar. Maar het gaat niet over de fietsen, de truitjes, de foto’s of de aandenkens, in het wielermuseum-op-wielen gaat het over de verhalen, en de mensen achter die grootse prestaties. Het intense geluk dat zij beleefd hebben, en de traditievolle geschiedenis van het WK. Opmerkelijk detail: de buschauffeur is niemand minder dan ex-renner Peter Farazijn.

Ook de bezoekers kunnen het museum smaken. “In Aalst kwam er bijvoorbeeld meer dan 200 man opdagen” vertelt Thomas Ameye, coördinator KOERS. “De opzet is dat we met het museum naar het publiek gaan. We willen op elke locatie ook verhalen zoeken bij de bezoekers. Er komen heel wat wielercoryfeeën op af, of familie van.” Zo kwam Johan Museeuw op bezoek in Gistel en Rik van Looy in Herentals. Ameye: “Zij hebben uiteraard heel wat anekdotes en verhalen die we nog niet kennen, en die proberen we mee te nemen of online te plaatsen.”

Het truitje van de Luxemburgse Elsy Jacobs is een pronkstuk uit de collectie. Ze werd in 1958 de eerste vrouwelijke wereldkampioene. | Beeld: Charles Gadeyne

Na hun ‘Ronde van België’ gaat de bus op in het grote mediacircus rond het WK van organisator Flanders 2021, in samenspraak met de UCI. Volgend jaar komt de bus terug, zij het met een andere invulling. “Het is een idee dat zo’n acht jaar geleden ontstaan is, dus we gaan het niet slechts één zomer gebruiken. De bedoeling is om volgend jaar een andere collectie tentoon te stellen, wellicht iets rond kermiskoersen”, aldus Ameye.

Om alle verhalen, collecties en portretten die KOERSbus verzamelt te bundelen, heeft de organisatie een gloednieuwe website uit de grond gestampt: serviceKOERS.be. In een later stadium zal de website verder uitgebouwd worden, onder meer als vertrekpunt voor wielerhistorisch onderzoek. Zo wil KOERS ook online de referentie worden in het wielrennen.

Gepubliceerd door Charles Gadeyne

Journalist aan de Hogeschool West-Vlaanderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: