Europa, een vaderfiguur

De Europese Unie is het derde grootste handelsblok ter wereld, en een organisatie die ervoor zorgt dat kleinere landen als België, Nederland en Luxemburg een stem krijgen in de wereld. Toch kan de EU rekenen op bakken vol kritiek, een beslissing wordt nooit door alle 27 landen aangenomen. Kijk maar naar Hongarije, waar Victor Orban zich als een echte vechtersbaas keert tegen het migratiebeleid. In een van zijn toespraken benadrukt hij dat Europa moet stoppen met de vaderfiguur uit te hangen, omdat “de kinderen al lang volwassen zijn”.

Sommige kinderen zijn zelfs al het huis uit. Het Verenigd Koninkrijk besloot om op eigen benen te staan en “papa” Europa te verlaten. Een keuze waar iedereen in Europa van afziet, niemand ziet graag een goede vriend of familielid vertrekken. Het VK is nu weg, Europa moet het land stilaan loslaten en zich focussen op de toekomst. Servië en Turkije komen waarschijnlijk ook onder het Europese dak wonen. Natuurlijk zijn die landen minder sexy dan het grote Verenigd Koninkrijk. Ze zijn de laatste twintig jaar minder goed in de media gekomen, maar een vader ziet al zijn kinderen even graag, toch?

We moeten ook eerlijk zijn, de Europese Unie is zeer belangrijk. Ze is niet voor niks een voorbeeld voor verschillende Aziatische landen die nu hun versie van de EU maken met de EEAS.  Europa is ook meer dan alle andere continenten een versnippering van allemaal kleine landen. Die zouden zoveel mogen roepen als ze willen, de wereld zou hun niet horen. De EU zorgt ervoor dat die “kleintjes” wel gehoord worden, denk maar aan de vaccins tegen corona. Ons land zou nooit zoveel vaccins kunnen bemachtigen zonder “papa” Europa. Dus nee, België en Nederland zullen wel nog een tijdje blijven samenwonen. De vraag is of een grootmacht als Frankrijk, Duitsland en Italië dat ook nog lang blijven doen. Als die op een dag alleen gaan wonen, heeft Europa een probleem.

                                                                

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: