Boek vs film: Harry Potter and The Chamber of Secrets

‘Harry Potter and The Chamber of Secrets’ is het tweede boek van de zevendelige Harry Potter-reeks. Het boek kwam uit in 1998, de film in 2002. Ik ging op zoek naar de tien opvallendste verschillen. Ik wil erbij vermelden dat ik de Engelstalige versie heb gelezen, en dus ook de Engelse benamingen zal gebruiken.

1 Kabouters in de tuin

Nadat Ron, Fred en Georges Weasly Harry redden uit zijn kamer, verblijft hij bij de familie Weasly tot het nieuwe schooljaar begint. In het boek wordt de families tuin geregeld geteisterd door gnomen. Mevrouw Weasly laat haar zonen de tuin kaboutervrij maken door de jongens de wezentjes over de haag te laten gooien. Een grappige scène die jammer genoeg niet op het scherm verscheen.

2 Valentijnontbijt

Om de studenten van Hogwarts even aan iets anders te laten denken dan de Geheime Kamer die geopend is , organiseert professor Lochkart (Smalhart) een Valentijnontbijt. De grote zaal is helemaal versierd met bloemen en hartjesconfetti viel uit de lucht. Natuurlijk hield Lockhart, helemaal vol van zichzelf, een toespraak. Jammer dat we dit niet te zien krijgen in de film.

4 Deathday party

Waarom je verjaardag vieren als je ook je sterfdag kunt vieren? Alle geesten op Hogwarts organiseren een feest om hun dood te vieren. In het boek viert Nearly Headless Nick (Haast Onthoofde Henk) zijn vijfhonderdste deathday. Een feest dat de film niet haalde.

5 Wie over de legende vertelt

Nadat de kamer werd geopend, willen alle studenten de legende erachter kennen. In de film vertelt professor McGonall (Anderling) haar leerlingen over de Geheime Kamer. In het boek daarentegen is het professor Binns (Kist) die de jonge tovenaars en heksen de legende uitlegt.

5 De bludger

Tijdens een wedstrijd Quidditch tussen Gryffindor en Slytherin redt Hermoine Harry van de Bludger (Beuker). In het boek lees je hoe Fred en Georges Weasly de hele wedstrijd Harry proberen te beschermen van de bal. Ook ziet Draco Malfoy de Golden Snitch (Gouden Snaai) nooit in het boek. Enkel Harry ziet het gouden voorwerp vliegen waardoor Gryffindor de wedstrijd wint.

6 Penelope Clearwater

Ravenclaw prefect, Penelope, komt zowel in het boek als in de film voor. Het grootste verschil is dat Penelope in het boek naast Hermione wordt gevonden wanneer ze aangevallen zijn door de Basilisk. In de film vinden ze enkel Hermione verstijfd op de grond liggen met haar eigen spiegel. In het boek gebruikte ze die van Penelope.

7 Arthur Weasly’s en Lucius Malfoys gevecht

Dat Arthur en Lucius zowel in het boek als in de film niet de beste vrienden zijn, is duidelijk. Wanneer de familie Weasly en Harry afzakken naar Diagon Alley om al hun benodigdheden voor het nieuwe schooljaar te kopen, stappen ze binnen in de boekenwinkel Flourish and Blots. Ook aanwezig op dat moment is Lucius Malfoy. De vader van Draco haalt uit naar Arthur. In het boek gaan de twee met elkaar op de vuist, in de film blijft het bij verbale verwijten.

8 Filch is een Squib

Dat Filch een opvallende verschijning is, merk je duidelijk in zowel de film als in de boeken. Toch leer je het personage door het boek beter kennen. In het verhaal ontdekt Harry namelijk dat Filch een Squib is (een wezen met magische ouders, maar heeft zelf geen krachten, red.). Door deze informatie ga je het personage beter begrijpen.

9 Dippet was directeur

Nadat Harry het dagboek van Tom Riddle in handen krijgt, wordt hij in Toms herinneringen gezogen. Hij keert vijftig jaar terug in de tijd, wanneer de Chamber of Secrets voor het eerst opende. In de film was Dumbledore toen al directeur van Hogwarts, maar in het boek is Albus op dat moment docent. De directeur toen was Armando Dippet.

10 Ginny probeert alles te bekkennen

Dat Ginny de kamer opende, had niemand verwacht. Toch waren er in het boek enkele momenten dat ze alles wilde bekennen aan Ron en Harry. Door deze momenten weg te laten in de film, is de verrassing van de “dader” veel groter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: