Onze Track & Trace experience

Van 13 maart tot 25 april kan je in Kortrijk terecht voor Track & Trace, een gratis fotofestival doorheen de stad. Op talrijke locaties staan werken uitgestald van verschillende fotografen samen met heel wat interactieve tools. Wij besloten zelf de wandeltocht af te leggen en geven je ongevraagd onze mening.

Track & Trace fotofestival is een gratis openluchttentoonstelling doorheen Kortrijk. Het leek ons dan ook de ideale manier om de stad beter te leren kennen. Je kunt op drie punten je tocht starten: het Begijnhofpark, de Paardenstallen en het museum Texture. Bij vertrek krijg je een boekje mee met extra uitleg over de foto’s en een plannetje waarop alle locaties staan aangeduid. Al bleek dat laatste meer een last dan een hulpmiddel. Het plan is te klein waardoor niet alles op de juiste locatie staat aangeduid. De foto’s staan niet gegroepeerd zoals ze tentoongesteld staan, waardoor je moeilijk extra uitleg vindt.

Redacteurs Charles en Haike proberen de brochure te ontcijferen

Interactief

Track & Trace voert je naar locaties waar je anders niet zou komen. Zo was het stedelijk zwembad een hele openbaring. De verlaten sfeer geeft de tentoonstelling heel wat karakter geeft. Tegelijkertijd biedt het je de kans naar gekende plaatsen met een andere blik te kijken. Zo geeft de VR-optie je op bepaalde plekken een venster naar het verleden aan, en ontdek je bijvoorbeeld de grote markt zoals het er vroeger moet hebben uitgezien.

De kern van het openluchtmuseum, de foto’s, waren in vele gevallen heel kunstzinnig. Het enige probleem was dat er weinig tot geen informatie bij stond, wat maakte dat de boodschap vaak verloren ging. Op enkele plekken werd dit opgelost met een audiofragment. Die hoorde dan bij de foto ernaast, en zorgde ervoor dat je vaak op een andere manier naar het werk keek. Deze audiofragmenten waren een absolute verrijking voor de tentoonstelling.

Bord met QR-code voor audioverhaal

Langs het parcours vind je ook verschillende instawalls (leuke achtergronden om een foto bij te maken red.). Toch waren die niet altijd even geslaagd. Er waren slechts twee interactieve plaatsen om een leuke foto ne nemen. De andere spots zijn vaak graffitiwerken verstopt onder een brug. Er staat ook niet duidelijk bij of dit al dan niet de instawall is die je zoekt. Het zijn eerder kunstwerken dan attributen voor de perfecte instagrampost.

Uiteraard mag in een fototentoonstelling de eerste vorm van fotograferen niet ontbreken. In de bekende Broeltorens had de organisatie een camera obscura geinstalleerd, met zicht op de binnenstad. Mooi weer is wel een must, anders is er te weinig licht om het effect in werking te zien. Desalniettemin was het een mooie gelegenheid deze historische torens te ontmoetten.

Een serieuze afknapper aan het hele gebeuren was de communicatie en organisatie. Op bepaalde plekken is reservatie nodig, omdat de oppervlakte beperkt is of omdat je binnen staat met andere bezoekers. Dat was nooit helder gecommuniceerd. Bezoekers kunnen hierdoor niet genieten van alle locaties. De medewerkers waren ook niet altijd even vriendelijk, wat de situatie niet vergemakkelijkte.

Al bij al is Track & Trace een absolute aanrader. De foto’s zijn in vele gevallen subliem en zetten aan tot nadenken. De interactieve tools zoals de audioframenten en de VR-optie waren een schot in de roos. Het enige mankement was de hele omkadering. de brochure was een kleine chaos waarin geen heldere informatie terug te vinden was, en het plan liet zelfs ervaren padvinders twijfelen aan hun kunnen. Maar het levert wel leuke foto’s op

Ontdek Track & Trace nog tot 25 april in de Kortrijke binnenstad. Meer informatie op trackandtracekortrijk.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: