De jongeman

Elke week laat Charles Gadeyne zijn licht schijnen over een actuele situatie, een opvallend verschijnsel, of datgene dat zijn bloed doet koken. Deze week: Hoe de opvoeding van jongemannen drastisch moet moderniseren.

Ik ben een man. Ik moet sterk, stoer en krachtig zijn. Emoties heb ik niet, en huilen is al helemaal uit den boze. Later vandaag trek ik op jacht, liefst op een grote bizon om mijn mannelijkheid te bevestigen. Daarna klus ik bij in het huis, en verzet ik die zware zakken met glimmende armspieren. Want ik ben een man, en dat is wat mannen doen. Alle mannen.

Later vind ik wel een vrouw. Zij is er om mij te ondersteunen, om te koken, wassen, kuisen, noem maar op. Voor de kinderen zorgen nadat ik mijn mannelijke plicht om voor een nageslacht te zorgen volbracht heb. Daarna is het haar probleem. Ze moet klaarstaan wanneer ik thuiskom met de bizon, en hoort een fris biertje te brengen wanneer al mijn mannelijk werk gedaan is. Want zo hoort het. Dat moeten alle vrouwen doen. Logisch toch?

Eén op de vijf jongens wilt nog altijd niet dat holebi’s dezelfde rechten krijgen als hetero’s en wil niets met de LGBTQ+-groep te maken hebben. Dezelfde groep is grotendeels verantwoordelijk voor de gaybashings en de verkrachtingen die om de zoveel tijd het nationale nieuws halen. Afgelopen weken was dat immers weer het geval. Zo was er de (nog niet bevestigde) homofobische moord op een 42-jarige man in Beveren en de onbestrafte verkrachting van een jonge vrouw in een Gents café. Wat scheelt er toch met u, jongeman?

Het is een ongelofelijk complex onderwerp. Zo diepgeworteld dat een zebrapad beschilderen met een regenboogvlag gewoon niet genoeg zal zijn. Zo ingewikkeld dat een post op sociale media niet kan volstaan – een bevinding die van toepassing is op vele maatschappelijke mistoestanden. Zo vastgeroest dat de Europese Unie meer zal moeten doen dan enkel een resolutie te stemmen voor een vage ‘vrijheidszone voor de LGBTQ+-gemeenschap’.

Er is meer nodig om de homohaat en het geweld tegen vrouwen in deze maatschappij weg te werken. Veel daarvan begint bij de opvoeding van die jongemannen. Momenteel krijgt een te grote portie van de maatschappij op jonge leeftijd mee dat een vrouw ondergeschikt is aan een man, en een homo minderwaardig is aan een hetero. Dat zijn ideologieën die niet passen in onze samenleving. Maar zij zien ze dagelijks in de praktijk. Eén op de vijf jongens is opgegroeid met de rolmodellen die ik hierboven grotesk beschreef. Voor hen is dat de realiteit.

Dat uit zich dan op lastige leeftijden, waarin de jongen op zoek is naar zichzelf, zijn doel, zijn persoonlijkheid en zijn identiteit. “Hij tast de grenzen af” durft men al eens te zeggen. Maar het is de fout van de ouders die limieten zo ongelofelijk ver buiten de maatschappelijke norm leggen voor hun kinderen. Ouders die veel meer toelaten door zelf die houding aan te nemen. Daar ligt de oorzaak bij 1 op de 5 jongemannen. Zijn houding tegenover holebi’s en vrouwen komt voort uit hoe hij zijn vader ziet omgaan met holebi’s en vrouwen, en hij zag het het op zijn beurt bij zijn vader. Alleen leefden beiden in een totaal andere wereld.

Het is in dat opzicht dus geen slecht idee iets modernere opvattingen te introduceren in huishoudens die ze nog niet opgepikt hebben. De normalisering van holebi’s, en het algemeen respect voor vrouwen mag zich niet beperken tot het klaslokaal, maar moet ook thuis opgelegd worden. Enkel zo zal een jongeman beseffen dat een vrouw op haar strepen kan en moet staan, dat holebi’s geen gevaar vormen voor zijn mannelijkheid, en dat ook hij recht heeft op emoties.

De samenleving is drastisch veranderd – in een goede zin – nu enkel nog de sterk conservatieve ideologieën en opvoedingsmethoden. Het zou niet meer mogen dat twee mannen hun ding kunnen doen met een weerloze vrouw, of dat drie tieners een man vermoorden vanwege zijn geaardheid. Dat ik niet mag huilen. Het zijn standpunten die niet meer thuishoren in de wereld waarin ik wil leven. Punt uit.

Gepubliceerd door Charles Gadeyne

Journalist aan de Hogeschool West-Vlaanderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: