Plaat van de maand: Februari

Elke maand luistert de Qroq-redactie kritisch naar de uitgekomen albums. De muziekgenres verschillen: van zwoele dancemuziek tot stevige metal. Een serieuze afweging die wij maken tot de top drie beste albums. Welke plaat sluit het podium af, welk album blijft de eeuwige tweede, maar de belangrijkste vraag: wat is de plaat van de maand?

Brons voor Nick Cave en Warren Ellis, CARNAGE

Nick Cave – bekend van het altijd emotionele ‘Into my Arms’ – had afgelopen maand een verrassing van formaat in petto voor zijn publiek. Onaangekondigd loste hij acht duistere en intense nummers op ons af, verpakt onder de naam Carnage (Bloedbad). De 63-jarige Cave maakt al sinds 1983 muziek met zijn vaste band The Bad Seeds, maar voor zijn laatste album koos hij er voor om enkel met bandlid Warren Ellis samen te werken. Hoewel we een atypische Cave aan het werk horen, raakt hij op sommige momenten toch die emotionele snaren waar enkel hij bij kan. Zeker ‘Shattered Ground’ is een absolute aanrader van het muziekicoon.

Zilver voor SG Lewis met times

Samuel George Lewis, oftewel SG Lewis, is een 26-jarige muziekknobbel uit het Verenigd Koninkrijk. Naast onder andere muziek produceren voor Dua Lipa is de jonge artiest ook nog eens singer-songwriter. SG brengt op zijn eerste eigen album vooral funky discobeats met veel feeling waarop we vol enthousiasme zouden swingen in een stomende danszaal.

Van “Feed The Fire” tot aan “All we Have” blijven de groovy deuntjes aanwezig. Bij “Fall” krijgen we meer te maken met zweverige pop, maar Lewis’ funk is nooit ver weg. Het gemis naar een feestje is groot, maar op times kan je zonder probleem helemaal alleen losgaan.

Goud voor Balthazar met Sand

Balthazar is deze maand de voorspelbarem maar terechte winnaar. Van een Belgische plaat gaat ons chauvinistisch hartje vanzelfsprekend sneller slaan, maar veel keuze geeft de Kortrijkse band ons niet. Met het strakke ‘Moment’ trekt hij zijn publiek binnen in de plaat, om ze vervolgens met ‘Losers’ en ‘On a Roll’ nooit meer los te laten. Die laatste twee hebben alle ingrediënten om volwaardige hits te worden binnen afzienbare tijd. Zeg maar dat Qroq het gezegd heeft! De rest van de plaat amuseert zonder te shockeren. Veel meer moet dat niet zijn. En dan is er nog de olifant in de kamer: een albumhoes die maar blijft intrigeren.

Balthazar bewijst met Sand nog maar eens zijn consistentie. Al sinds hun debuutplaat Applause uit 2011 blijft de band steengoede hits produceren. ‘Bunker’ en ‘Fever’ zijn daar enkele voorbeelden van. Met hun tijdloze stijl betwijfelen dat dit hun laatste ‘plaat van de maand’-winst zal zijn. Onlangs kondigde de band ook een eerste concert aan in de Lotto Arena, waarmee het een absoluut lichtpunt is in deze sombere tijden. Kortrom, Balthazar bracht met Sand logischerwijs de plaat van de maand uit in februari.

Gepubliceerd door Floor Vergote

Altijd muziek in de oren, en soms eens in chipje in de hand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: