Van fleecedekens tot West-Vlaamse truien: leerlingen Broederschool worden ondernemers

Jaarlijks richten de leerlingen van de Broederschool in Roeselare hun eigen mini-onderneming op. In ideale omstandigheden stellen de scholieren Economie Moderne Talen uit het vijfde middelbaar hun producten voor op de opendeurdag van hun school. Hoe kunnen ze desondanks het virus hun bedrijf op de markt brengen? Wij vroegen het aan Colin Pipelers (Westboajs), Robin Vandewalle (FLEECEE2020) en Bastien De Meulenaere (JUMPR).

Uit honderden ideeën vormden de leerlingen hun eigen zaak, en die bestaat uit ongeveer tien personen. In het bedrijf wordt de groep nog eens opgedeeld in departementen. Dat wil zeggen dat telkens een paar mensen verantwoordelijk zijn voor een precieze tak, van het financiële luik tot aan het het product. Hieronder lees je een kort overzicht van de drie bloeiende mini-ondernemingen.

Westboajs

Colin Pipelers, een van de oprichters van Westboajs

“Wij wilden graag de West-Vlaamse cultuur verspreiden via typische quotes op kleurrijke truien”, legt Colin Pipelers uit. De truien bevatten ludieke teksten zoals ‘atmodatis’, ‘tinietwi’ en ‘toeternitoe’ in verschillende kleuren. De verkoop moest door corona online doorgaan. “We maakten eerst veel reclame op school, maar nu moet bijna alles online verlopen“, verklaart Colin: “Per bestelling krijgt de klant er ook nog een draagtas bij van Westboajs. Zo willen we ons onderscheiden van de andere groepjes.”

Het mooie lenteweer houdt het bedrijf zeker niet tegen. “Onze truien zijn niet gemaakt uit dikke materie, waardoor ze nog perfect te dragen zijn in de lente”, legt Colin uit. Westboajs breidt wel uit met een kindercollectie met meerdere opvallende kleuren. Maar daarnaast zijn er geen verdere plannen om het assortiment aan te vullen met nieuwe producten.

Met de opbrengst heeft het bedrijf al enkele ideeën, Colin: “Tot nu toe hebben we ongeveer tweehonderd truien verkocht. Eerst moeten we onze aandeelhouders en investeerders uitbetalen, daarna zullen we de echte winst verdelen onder iedereen van het bedrijf. We vinden het leuk en inspirerend om voor een paar maandjes zelfstandige ondernemers te kunnen zijn.”

Fleecee

Fleecee verkoopt knusse dekentjes en andere producten voor de koude dagen.

“Ons idee begon eigenlijk als een grap”, gaat oprichter Robin Vandewalle van start: “We moesten bijna altijd het raam openlaten om het klaslokaal te verluchten. Daardoor kreeg onze klas het koud. Een fleecedekentje tijdens de lessen zou ons warm houden, dachten we. ” Het grapje mondde uit tot een serieuze zaak: Fleecee werd geboren. “We wouden ook warmte aan onze klanten bieden tijdens deze kille periode”, voegt Robin er nog aan toe.

Je kan de dekentjes van Fleecee herkennen aan hun geborduurde slagzin ‘Cosy at Home’. Voor Valentijn verkocht het bedrijf ook teddybeertjes en dekens met het tekstje ‘All you need is LOVE’. Voor de aankomende warme periode heeft het bedrijf andere plannen. “We kunnen moeilijk in warme temperaturen dekens verkopen, daarom zullen we tot eind mei ook geborduurde (bad)handdoeken aanbieden”, verklaart Robin Vandewalle.

Doet de mini-onderneming kriebelen naar meer? Volgens Robin wel, alhoewel een eigen bedrijf veel organisatie en verantwoordelijkheid vraagt. “In mei moeten we helaas Fleecee opdoeken. Enerzijds snap ik dat wel, in juni hebben wij examens en dat is moeilijk te combineren met een eigen zaak. Deze praktische opdracht is leerrijk naar de toekomst toe”, aldus Robin.

JUMPR

Oprichter Bastien De Meulenaere in een van de t-shirts van JUMPR

Ook JUMPR concurreert op de kledingmarkt met hun eigen t-shirts. “Oorspronkelijk wouden we lampen maken uit fietsonderdelen”, biecht Bastien De Meulenaere op: “Maar we botsten op te veel problemen, dus kozen we voor een product met meer zekerheid: t-shirts.” Tot nu toe zijn er drie verschillende modellen, met elk hun eigen kleur (van paars tot lichtblauw) en typische stijl.

“Eerst wouden we onze producten op school verkopen, maar dat mocht niet meer door het beruchte virus. Uiteindelijk konden we op een veilige manier onze kledij leveren aan de voordeur van de klant”, zegt Bastien. De groep vindt het jammer dat ze met veel beperkingen hun eigen merk kunnen verkopen, maar zijn dankbaar voor de bestellingen.

JUMPR heeft nog wat zaken op de planning staan, Bastien: “We hebben een aantal speciale acties in petto, zoals limited edition t-shirts. Daarnaast willen we nog graag bijpassende joggingsbroeken verkopen. We hopen alsmaar meer mensen te zien rondlopen met ons merk, dat geeft ons een kick en daardoor krijgen we nog meer zin in ondernemen.”

De bedrijven verkopen hun producten tot eind mei. Daarna analyseren de leerlingen het verloop van de ondernemingsperiode en trekken ze conclusies. Wie weet vormt deze praktische oefening het begin voor heel wat zelfstandige ondernemers, wij zijn alvast benieuwd!

Gepubliceerd door Floor Vergote

Altijd muziek in de oren, en soms eens in chipje in de hand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: