De ‘Social Justice Warrior’ (SJW)

Elke week laat Charles Gadeyne zijn licht schijnen over een actuele situatie, een opvallend verschijnsel, of datgene dat zijn bloed doet koken. Deze week: de openlijke lynchpartij op een tienermeisje.

Ik wil beginnen met een kleine flashback naar 2012. Kunstenaar Jan Fabre gooit op een filmset enkele katten van een trap. Alles in naam van de kunst, nietwaar? Toen, in 2012, kreeg hij daar “bakken” kritiek voor. Dat betekende concreet een publieke tik op de vingers van de nationale media, een klacht van de Stad Antwerpen, en waarschijnlijk enkele hardleerse commentaren van kattenliefhebbers. De tijden zijn veranderd.

Flashfoward naar 2021. Recent circuleerden enkele filmpjes over een tienermeisje dat met haar hond door de kamer gooide. Relatief gezien een gelijkaardige actie als Fabre, maar met disproportionele consequenties. Wat volgde was een heksenjacht. Een lynchpartij waarvan enkele vurige boeren uit de middeleeuwen een puntje kunnen zuigen.

Een bloemlezing. Al snel verscheen de naam van het meisje online. Daarop volgde al snel de profielnaam van zowat elk denkbaar online profiel. Haar broer werd eveneens op de spreekwoordelijke brandstapel gesmeten, net als enkele andere leden van het gezin. Uiteraard kwam dus ook het thuisadres van het meisje boven water drijven, net als een mobiel nummer. En als lugubere kers op de taart verschenen enkele naaktfoto’s, van een naïef tienermeisje.

Snel, haalt uwen riek, zijs ende sikkel. Ontbrand de toortsen en keil dezen heks op den brandstapel! Of de moderne versie die deze week verscheen: “Ik stel voor dat we haar van een brug smijten.” Volwassenen die haar aanmoedigen zelfmoord te plegen. Een wel heel misplaatste vergelijking met Marc Dutroux vloog voorbij. Verbaal geweld waarvoor Alex Agnew respect zou hebben. Verontschuldig mijn taalgebruik, maar zijn jullie godverdomme op jullie kop gevallen?

Enkele voorbeelden van online reacties op de filmpjes

Ook de alsmaar spectaculairder wordende versies van de feiten bekoelden de situatie niet, integendeel. Plots was er een onbevestigde zelfmoordpoging van het meisje in kwestie, wat in sommige kampen op gejuich werd onthaald. Of was het hondje overleden aan de verwondingen, wat de gemoederen in andere kampen dan weer hoog deed oplaaien.  

Het was een gemakkelijk slachtoffer om aan uw volgers te tonen wat een dapper soldaat u bent in de strijd tegen onrecht. Wat een edele ridder u toch bent, vechtend tegen dierenleed. Wat een hardvochtige ‘Social Justice Warrior’ u wel bent, dat u zelfs een tienermeisje uit de weg wil ruimen. Alles voor dat arme hondje, toch? Wat maakt dat wrede hondengooiende wicht uit?

Ik walg bij de gedachte te leven in een toxische maatschappij waarin een jong meisje geen fouten mag maken. Een maatschappij waarbij volwassenen nota bene een tiener de dood toe wensen voor een misplaatste, maar laat ons eerlijk zijn kinderlijke actie. Ik walg bij de gedachte dat enkelen onder u zich willen profileren als een dierenvriend en daarvoor een tiener willen opofferen. Beseft u hoe ongelofelijk ziek die gedachte is?

Waar ligt de grens? Het meisje moet gewezen worden op haar fout, en zelfs bestraft worden. Dat laatste is echter al een didactische keuze, te maken door de ouders. In heel dit proces hebt u, beste SJW, geen recht van spreken. Hoe hard het ook jeukt om uw schijnheilige kruistocht te demonstreren, hebt u geen stem in deze situatie. Daarbovenop is het online verspreiden van contactgegevens van iemand om hem of haar door het slijk te halen, oftewel ‘doxing’, volkomen illegaal. Uw lynchpartij is dus niet enkel schijnheilig, verachtelijk, laf, maar ook nog eens strafbaar.

Denk eens terug aan wanneer u jong was, en wat u allemaal had moeten doormaken mocht uw kattenkwaad (no pun intended) gefilmd zijn. Besef dat u geen haar beter bent dan dit tienermeisje, en stop het stimuleren van online lynchpartijen. Op dit moment bent u het equivalent van iemand die een verslagen slachtoffer nog eens in de rug trapt. En daar zie ik eerlijk gezegd niet zoveel ‘Social Justice’ in.

Gepubliceerd door Charles Gadeyne

Journalist aan de Hogeschool West-Vlaanderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: