“Elke vrouw moet pepperspray op zak hebben”

Het gaat de goede kant op met de mediatraining van onze politici. Tom van Grieken, ongetwijfeld de beste leerling van de klas, perste er afgelopen week een 10 minuten durend TV-interview uit met welgeteld één interessante zin. Die had weliswaar niets met het thema te maken, en was slechts op het eerste gezicht juist. Een verdienstelijke poging.

De zin in kwestie? “Elke vrouw in Vlaanderen moet pepperspray op zak hebben.” Ik moet het meneer Van Grieken nageven, ik ging helemaal akkoord met deze stelling – en dat gebeurt ook niet zo vaak. Maar het harde cijfermateriaal drukt mij met de neus op de feiten. Bij deze, enkele voorbeelden: 3.315 aangiftes van verkrachtingen per jaar, omgerekend 9 per dag. 3.836 aangiftes van aanrandingen van de eerbaarheid, omgerekend 10 per dag.

Het lugubere aan die cijfers? Dat zijn enkel de aangiftes. Volgens zowel Amnesty International als de Vrouwenraad ligt het reële cijfer 10 keer hoger. 33.150 verkrachtingen en 38.360 aanrandingen van de eerbaarheid. Respectievelijk 90 en 100 per dag. In dat opzicht is een flesje pepperspray geen overbodige luxe. De hallucinante cijfers dwingen je als vrouw rekening te houden met de reële kans dat het jou overkomt.

En toch is Van Grieken fout. Hij gaat voor de snelle en de flitsende maatregel die hem op korte termijn ongetwijfeld een stevige boost in populariteit zal opleveren. Politici houden altijd twee doelen in het achterhoofd: de volgende verkiezingen en het land dienen. Meneer Van Grieken bleef echter – zoals vele van zijn collega’s, over de partijgrenzen heen – bij dat eerste steken.

Wat is dan wel de juiste maatregel? Inzetten op educatie. Sensibilisatie, bewustwording. Enkel en alleen zo is dat tweede doel binnen handbereik. Deze methode is weliswaar minder sexy, denkt meer op lange termijn, en zal dus niet direct effect hebben. Dat zal moeilijker aan de kiezer uit te leggen zijn – die ongeduldig is op resultaten, ook wij zijn in de fout.

Al op jonge leeftijd moeten enkele stigma’s omtrent verkrachting en aanranding ontkracht worden. 1 op de 5 mannen denkt dat de slachtoffers ook in de fout zijn, door zich bijvoorbeeld sexy te kleden, of flirterig over te komen. 2 op de 5 denkt zelfs dat er niet over verkrachting gesproken mag worden als het slachtoffer niet expliciet ‘nee’ heeft gezegd. Bij jongeren ligt dat cijfer nog hoger.

Veel daders voelen zich geen delinquent en beseffen het gewicht van hun acties niet. Ze beseffen niet dat jaarlijks duizenden vrouwen aankloppen bij het Centrum Seksueel Geweld omdat ze kampen met mentale problemen of zelfs stoornissen omwille van een ‘onschuldige pleziertje’. Ze beseffen ook niet dat het slechts enkelen zijn die hulp zoeken. Het merendeel ziet nooit een psycholoog, kropt op of gaat eraan ten onder. Die sensibilisatie is cruciaal om een vergaande preventie te bekomen.

Preventie omdat repressie In dit land nog steeds tekortkomt. De helft van alle verkrachtingszaken wordt geseponeerd, om uiteenlopende redenen. Die straffeloosheid verlaagt ook de drempel voor daders, een drempel die idealiter zo hoog mogelijk ligt.

Prent onze kinderen in dat enkel een expliciete ‘ja’ volstaat als ‘toestemming’. Dat seksueel plezier enkel kan met wederzijdse toestemming, en dat ‘ze zei niet nee’ gewoon niet voldoende is. Enkel op die manier kan pepperspray ooit volstaan, meneer Van Grieken.

Gepubliceerd door Charles Gadeyne

Journalist aan de Hogeschool West-Vlaanderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: