Week van de Belgische muziek: Odeum

Van acht tot en met veertien februari is het de Week van de Belgische muziek. Om de lokale muzikanten een hart onder de riem te steken, interviewen we groeiende Belgische artiesten die hun muziek graag willen delen. Vandaag: Odeum.

Thars Brisaert en Tijl Lenaerts zijn jeugdvrienden en deelden van jongs af aan al een passie voor muziek. Al bijna een jaar vormen ze de groep Odeum en brengen ze popnummers met hier en daar invloeden uit andere genres. Wij spraken met de twee heren over de band en hun ambities.

Hoe is de groep ontstaan?

Thars: “Wij zijn al bevriend sinds de lagere school. Op hetzelfde moment hebben we gitaarles gevolgd, omdat we zulke goede vrienden zijn, speelden we meestal met elkaar. Wat later richtten we de band Shoot op. Dat was half een coverband, maar we hadden ook onze eigen liedjes. We moesten toen nog veel leren, dus besloten we om een frisse start te nemen en een nieuwe band op te richten: Odeum.”

Tijl: “Odeum ontstond in mei 2019 met de release van onze eerste nummer ‘So Thank You’. Daarvoor waren we natuurlijk al aan het oefenen en muziek aan het schrijven.”

Vanwaar komt de bandnaam Odeum dan?

Tijl: “We zochten naar een naam die beschreef wat wij brengen. Odeum betekent in het oud-Grieks ‘muziektheater’. Ons doel met de band is, naast optreden en muziek uitbrengen, ook te zorgen voor visuele aspecten door bijvoorbeeld sketches uit te voeren. We treden niet enkel muzikaal op, daarom past de naam Odeum bij ons.”

Als iemand aan jullie zou vragen welke muziekstijl jullie brengen, wat zou het antwoord dan zijn?

Thars: “Vroeger zou ik meteen antwoorden met ‘pop’. Vandaag de dag zijn we al meer aan het experimenteren waardoor we nog steeds pop brengen, maar met onze eigen touch.”

Tijl: “Er komen bijvoorbeeld wat disco vibes in of wat dance. Deze zomer brengen we een nummer uit dat wat hip-hopinvloeden heeft, wat normaal niet onze stijl is. Binnenkort komt er ook een collab met een artiest die grotendeels een ander genre speelt dan wij.”

Zijn er bepaalde artiesten waar jullie jezelf mee zouden vergelijken?

Thars: “Wij worden vaak vergeleken met Justin Bieber, Shawn Mendes en misschien ook Ed Sheeran. Ik hoor vaak dat we dat juist moeten vermijden om vergeleken te worden, maar ik zie dat deels als een compliment. Het feit dat mensen ons met zulke grote sterren naast elkaar stellen, betekent dat we goed bezig zijn. Natuurlijk moeten we onze eigen stijl hebben en dat is ook zo.”

Tijl: “We kunnen onszelf niet vergelijken met één artiest. We halen inspiratie uit verschillende artiesten en dat gaat van BTS tot Queen. Onszelf met iemand vergelijken is moeilijk, want dan zou je dat met een bekende artiest doen wat misschien pretentieus kan overkomen en dat willen we niet.”

Jullie hebben al een paar nummers uitgebracht, hebben jullie daar een lievelingsnummer uit?

Thars: “Voor mij persoonlijk is dat ‘Knock On Wood’. Dat is het recentste nummer dat we hebben gepubliceerd en daar hebben we een toffe draai aan gegeven, vind ik.”

Tijl: “Als je het totaalplaatje zou bekijken, dan zou ik voor ‘Knock On Wood’ kiezen. Het nummer is moderner. Alhoewel ik ‘By Myself’ ook een goed liedje vind.”

Wat is jullie favoriete optreden?

Thars: “We hebben nog niet zoveel kunnen spelen. Toen we begonnen met optreden, was dat slechts een paar maanden voor de eerste lockdown in maart. Met Odeum hebben we er nog maar twee gehad. Daaruit vond ik het optreden van HUMO’s Rock Rally het leukste, maar mocht onze live stream van vorige zondag in normale omstandigheden kunnen, dan had ik dat optreden het mooist gevonden.”

Hoe maken jullie muziek tijdens de coronaperiode?

Thars: “Op verschillende manieren. We blijven muziek schrijven en daarvoor komen we bij elkaar. Meestal haalt Tijl dan de gitaar naar boven, verzint hij een deuntje, ik zet daar wat tekst op en dat vormen we dan om tot een lied.”

Tijl: “Een nummer schrijven gebeurt bijna exact zoals vroeger. Dat is altijd puur met ons twee geweest. Het verschil nu is dat we dat in een garage doen met de poort open, terwijl we ook mondmaskers ophouden en afstand houden. We zijn blij dat we nog altijd muziek kunnen maken en schrijven.”

Welke toekomstplannen hebben jullie nog?

Thars: “Wij willen sowieso nog meer liedjes schrijven, uitbrengen, meer optreden. We zijn nog meer bezig met muziek ondanks de moeilijkheden in dit milieu nu. Het is moeilijker om als muzikant te groeien, maar we willen blijven doen waarmee we bezig zijn. We vinden muziek maken en uitbrengen gewoon superleuk.”

Tijl: “Waar ik persoonlijk erg naar uitkijk, is om meer live te kunnen spelen. Optredens doen voor een publiek, dat geeft me echt een zot gevoel en dat moet ik nu missen.”

Ontdek Odeum en andere Belgische artiesten in onze volledig Belgische Spotifyplaylist!

Gepubliceerd door Floor Vergote

Altijd muziek in de oren, en soms eens in chipje in de hand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: