Week van de Belgische muziek: Jaan Hantson

Van acht tot en met veertien februari is het de Week van de Belgische muziek. Om de lokale muzikanten een hart onder de riem te steken, interviewen we groeiende Belgische artiesten die hun muziek graag willen delen. Vandaag: Jaan Hantson

Jaan Hantson is geboren voor de muziek, en dat mag je letterlijk nemen. De negentienjarige artiest komt uit een muzikale familie, volgde in het middelbaar les aan het kunstonderwijs en studeert momenteel aan de ICMP (The Institute of Contemporary Music Performance) in Londen. Wij leerden hem wat beter kennen via een tiental vragen.

Vanaf wanneer is je muzikale carrière begonnen?

“Ik zou zeggen vanaf dat ik voor de eerste keer mijn muziek deelde met iedereen. Dat was vorig jaar in november denk ik. Natuurlijk was ik al vroeger bezig met muziek. Zo speelde ik al sinds mijn achtste piano.”

Jij treedt op onder je echte naam, heb je daar een reden voor?

“Ja, omdat ik muziek maak als mijzelf en me niet wil voordoen als iemand anders. Ik maak graag muziek over situaties die ik meemaak en mijn eigen gevoelens, dus ik wil daar geen andere artiestennaam op plakken. Als ik ooit een nummer maak dat veel mensen beluisteren, wil ik graag dat de luisteraars weten van: dat heeft Jaan gemaakt. Ik wil niet dat zij moeten uitzoeken wat de echte naam is van de artiest. Het is mijn verhaal en ik daarom plak ik er liefst mijn eigen naam op.”

Als iemand zou vragen welke muziekstijl jij brengt, wat zou je dan antwoorden?

“Dat is een moeilijke vraag, want dat stel ik me ook altijd af. Ik ben mijn stijl nog aan het uitzoeken. Ik veronderstel dat mijn muziek dicht aanleunt bij pop, want dat is een breed genre. Maar ik hoop dat mijn muziek niet te mainstream is, dat probeer ik te vermijden omdat dat niet mijn ding is. De laatste tijd ben ik meer bezig met elektronische muziek, dus die invloeden hoor je ook wel. Je kan niet echt een genre plakken op mijn stijl, wat juist goed en verrassend is.”

Dus er zijn dan geen artiesten die bij jouw stijl aanleunen?

“Jawel, maar dat is puur omdat ik inspiratie uit hun haal zoals muzikant James Blake. Op dit moment is hij mijn grootste voorbeeld. Daarnaast inspireert Frank Ocean mij ook. Ik moet toch mijn eigen stijl behouden, daarom luister ik naar klassieke muziek of iets anders. Ik vind het gewoon leuk om een genre waar ik graag naar luister op een of andere manier om te zetten naar mijn muziek.”

Zijn er nog andere zaken waar je inspiratie uit haalt?

“Gewoonweg het dagelijkse leven denk ik. Dat kan van alles zijn: van een relatiebreuk tot iets totaal anders. Ik zat eens in een parkje in Londen en zag een oud vrouwtje op haar gemak liggen. Daar heb ik dan nadien iets over geschreven.”

Je hebt zo al een paar nummers gemaakt, heb je daar een favoriet uit?

“Ja, mijn laatste lied ‘Lust’ is mijn favoriet. Aan de cijfers te zien, is het tot nu toe mijn beste beluisterd nummer. Dat blijkt dat ‘Lust’ ook de favoriet is van de luisteraars en ik ga daarmee akkoord.”

Heb je voor de coronaperiode veel kunnen optreden?

“Ik heb eigenlijk nog nooit met mijn eigen nummers opgetreden. Vroeger in het middelbaar speelde ik klassieke pianoconcerten. Daarnaast trad ik weleens op met een schoolband en heb ik één keer een eigen nummer gezongen. Maar globaal gezien heb ik nog nooit een soloconcert gebracht. Misschien ben ik te verlegen om op een podium te staan en dat alle aandacht enkel naar mij gericht is.”

Zijn er misschien concertzalen of festivals waarop jij wil spelen?

“Ik denk daar niet over na want ik ben niet gefocust op shows. Als ik ooit zeer beroemd word, zou ik sowieso in het Sportpaleis staan. Misschien denk ik te weinig na over het feit dat je met muziek een groot bereik kan hebben. Ik zou daar meer over moeten nadenken, maar dat gaat nu moeilijker met de lockdown.”

Hoe maak je muziek tijdens de coronaperiode?

“Op dezelfde manier als voordien: in mijn slaapkamer. Op dat vlak valt de lockdown mee omdat ik nog steeds muziek kan maken. Ik kan meteen beginnen met piano te spelen, zowel voor als tijdens de coronaperiode.”

Welke toekomstplannen heb je nog?

“Geen denk ik (lacht). Ik heb niet echt een plan. Misschien ben ik daar wat te weinig mee bezig, maar mijn droom is om mijn eigen muziekstudio te hebben. Liefst ergens in de bergen met een mooi uitzicht waar ik ook kan skiën. Een concreet plan heb ik niet, ik wil wel mijn studies afronden en eventueel een master doen. Daarna een job in de muzieksector en wat eigen projecten. Misschien bij deze een kleine teaser: op 26 februari komt mijn nieuw nummer ‘Blonder Days’ uit!”

Ontdek Jaan Hantson en andere Belgische artiesten in onze volledig Belgische Spotifyplaylist!

Gepubliceerd door Floor Vergote

Altijd muziek in de oren, en soms eens in chipje in de hand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: