Week van de Belgische muziek: NUTSHELL

Van acht tot en met veertien februari is het de Week van de Belgische muziek. Om de lokale muzikanten een hart onder de riem te steken, interviewen we groeiende Belgische artiesten die hun muziek graag willen delen. Vandaag is dat: NUTSHELL.

Broers Jeroen en Jasper Vanhecke vormen samen met zanger Stan Blomme, bassist Jonas Van Malder en gitarist Manuel Van den Notelaer de Belgische band NUTSHELL. Een groep die zichzelf qua muziekstijl vernieuwd heeft sinds nummer ‘The Malthusian Trap’. Wij spraken met huisgenoten Jasper Vanhecke en Manuel Van den Notelaer over NUTSHELL en hun ambities.

Hoe is NUTSHELL ontstaan?

Jasper: “NUTSHELL bestaat eigenlijk al een tijdje, zo’n acht jaar. We begonnen met z’n drieën: mijn broer, de buurjongen en ikzelf. De groep ontstond omdat we mensen zochten met dezelfde muzieksmaak en het bleek dat we daarvoor niet ver moesten zoeken. Door o.a. een nieuw bandlid zijn we nu wel geworden wie we wilden zijn.”

Vanwaar de naam NUTSHELL?

Jasper: “We begonnen eerst covers te brengen, maar de toenmalige bandnaam vonden we lame. Dan hebben we gewoon een boek opengedaan en woorden gezocht. Opeens zei iemand: “NUTSHELL, dat klinkt goed”. Er zit daar geen zo’n zot verhaal achter, maar onze bandnaam klinkt wel kort en krachtig, en dat proberen we ook van onze muziek te maken.”

Dus als iemand naar jullie muziekstijl zou vragen, zouden jullie zeggen: kort en krachtig?

Jasper: ” Ni per se kort, maar wel to the point. We proberen wel om stevige muziek te spelen en catchy elementen erin te steken, ook al lukt dat misschien niet altijd. Dat is ons doel.”

Met welke artiesten zouden jullie jezelf vergelijken?

Manuel: “Dat vinden we zelf moeilijk. Toen onze nummers uitkwamen, zeiden veel mensen dat we in het rijtje passen van Belgische gitaarbands zoals Equal Idiots en SONS. Da’s wel tof om te horen, maar we vinden dat we om een of andere reden anders zijn dan die bands.”

Jullie hebben al wat nummers gemaakt, hebben jullie daar een favoriet uit?

Jasper: “Voor mij persoonlijk is dat ‘The Malthusian Trap’ omdat het toch wel vernieuwend is. Het eerste deel is meer punk. Het tweede stuk daarentegen komt heel stevig over, vooral door de roepende stem en de doorlopende ruige gitaarriff. Die elementen uit dat nummer vatten perfect samen welke richting we uitwillen met de band.”

Hebben jullie een favoriete show uit al jullie afgelopen optredens?

Manuel: “Onze bassist organiseert jaarlijks een soort ‘verjaardagsoptreden’ in Kortrijk. Dan nodigen we enkele bevriende bands en maten uit. De sfeer tijdens die optredens is altijd zeer energiek omdat half het publiek ons persoonlijk kent. Op andere shows zijn we meestal de openingsband die sommigen wel goed vinden. Het is wel tof om te kunnen spelen voor vrienden en sfeer te creëren.”

Hebben jullie nog andere concertzalen of festivals waar jullie zouden willen optreden?

Jasper: “Ik denk dat wij graag zoveel mogelijk willen optreden en hopelijk op veel festivals spelen. We willen met heel de band graag op het podium staan van festival Groezrock. Je zou het ons geen drie keer moeten vragen om daar te spelen.”

Manuel: “Ik zou graag ook op Best Kept Secret willen staan.”

Jasper: “Op momenten als deze willen we gewoon overal spelen, denk ik. We hadden eindelijk een plaat opgenomen en wouden die graag presenteren aan de mensen. Toen kwam die coronacrisis en dat was wel een streep door onze rekening.”

Misschien kunnen jullie een livestream doen?

Manuel: “Livestreams zijn wel leuke initiatieven, maar ik heb het er wel een beetje mee gehad. In het begin was dat wel tof, maar ik ben het beu.”

Jasper: “Ja, maar er zaten ook wat crappy dingen tussen. De eerste weken klikte ik weleens op zo’n livestream. Na een tijdje boeide me het niet echt meer.”

Dan over jullie aankomende plaat, vanwaar hebben jullie daarvoor inspiratie gehaald?

Manuel: “Als het puur over de muziek zelf gaat, dan denk ik dat de plaat eerder een overgangsfase is. Acht jaar geleden was de band eerder poppunk. Doordat ik erbij kwam en we een nieuwe zanger hadden, is het genre van de muziek veranderd. Deze plaat is een soort switch van wat NUTSHELL vroeger was en wat we willen worden.”

Jasper: “Inderdaad, zo zijn we nu ook bezig met nieuwe liedjes te maken. Ik moet wel zeggen, nu in tijden van corona gaat dat wel vlotter. We weten nu beter wat we willen overbrengen en luisteren nu naar andere muziek dan vroeger. Daarnaast hebben we ook andere invloeden. Als muzikant is je doel denk ik om altijd muziek te maken die je beter vindt.”

Hoe hebben jullie dan muziek kunnen maken tijdens de coronaperiode?

Jasper: “Wel, Manuel en ik zijn nu huisgenoten, wat het makkelijker maakt om muziek te maken. Zo komt hij dan eens beneden om een gitaarriff voor te stellen. Dan zeg ik of het nice is of er weinig potentieel in zit.”

Manuel: “Meestal is het wel goed (lacht).”

Jasper: “Iedereen probeert wel iets extra’s toe te voegen. Toen de maatregelen soepeler werden, hebben we enkele weekends ingelast om te repeteren bij de bassist thuis. Ik denk dat in een kot zitten en een paar uur aan de muziek werken onze beste methode is.”

Hebben jullie nog toekomstplannen met NUTSHELL?

Jasper: “We hebben eigenlijk een primeur: we gaan onze plaat eind deze maand droppen op Spotify en andere platformen. In mei hebben we normaal gezien, fingers crossed, een releaseshow op poten gezet. Dat is wel uitgesteld geweest, maar eind mei treden we hopelijk op.”

Manuel: “Dat zal sowieso met strenge regels zijn.”

Jasper: “Ja, in het begin wouden we niet echt een releaseshow doen. Maar de lockdown sleept al zo lang aan en we bleven ook nieuwe nummers brengen. Het kriebelt bij ons om nog eens live te spelen, dus we dachten om er gewoon voor te gaan.”

Ontdek NUTSHELL en andere Belgische artiesten in onze volledig Belgische Spotifyplaylist!

Gepubliceerd door Floor Vergote

Altijd muziek in de oren, en soms eens in chipje in de hand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: