Week van de Belgische muziek: Wayne Matthews

Van acht tot en met veertien februari is het de Week van de Belgische muziek. Om de lokale muzikanten een hart onder de riem te steken, interviewen we groeiende Belgische artiesten die hun muziek graag willen delen. Vandaag: Wayne Matthews.

Wayne de Bock is 28 jaar. Momenteel studeert hij om leerkracht te worden in het secundair onderwijs. Wayne staat niet alleen graag voor een klas, maar hij staat ook graag op het podium. Zo zingt hij al een aantal jaar terwijl hij gitaar speelt. Via tien vragen leerden we Wayne beter kennen.

Hoe is je muzikale carrière begonnen?

“Ik speelde al een tijdje gitaar. Door een break-up zocht ik naar een andere manier om mijn emoties te uiten en daarom begon ik pianolessen te volgen. Mijn lerares spoorde me toen aan om zelf muziek te maken. Zo trad ik in 2017 voor de eerste keer op.”

Wayne Matthews is natuurlijk niet je echte naam. Vanwaar komt die artiestennaam?

“Mijn eerste artiestennaam was Just Wayne, maar ik wou dan een iets betere naam gebruiken om meer door te breken. Ik haalde inspiratie bij zangeres Aya Nakamura. Zij kwam op haar artiestennaam dankzij personage Hiro Nakamura uit haar favoriete show Heroes. Zo kwam ik op het idee om ook een woord of naam te gebruiken uit mijn favoriete serie. Toen was dat het programma How I Met Your Mother. Ik heb de titel gebruikt om van de woorden ‘how I met you’ er Matthew van te maken.”

Als iemand zou vragen welke muziekstijl jij brengt, wat is jouw antwoord dan?

“Meestal zeg ik dan dat ik een alternatieve singer-songwriter ben. Mijn stijl is wel zoals een singer-songwriter, maar ik probeer er iets anders mee te doen. In de toekomst hoop ik wel om meer naar het genre indiepop te gaan. Daar ben ik nu ook volop mee bezig, maar dat is wel moeilijk met momenteel enkel een gitaar.”

Met welke artiesten zou je jezelf vergelijken?

“Ik ben redelijk nieuw op de markt, dus ik vind dat wat moeilijk om in te schatten. Ik zou supergraag naar de richting gaan van Dermot Kennedy, Lewis Capaldi en Jeremy Zucker. Persoonlijk vind ik dat ik nog niet op dat niveau ben. Ik zou me daarom niet vergelijken met hen, maar ik zou graag hetzelfde level halen.”

Je hebt toch al zelf wat nummers gemaakt, welke daarvan is jouw favoriet tot nu toe?

“Van de nummers die ik al gepubliceerd heb, vind ik ‘Don’t Tell Me’ wel tof, omdat het iets anders is dan wat ik normaal breng. Het liedje heeft meer tempo dan mijn andere nummers. Ik vind het moeilijk om te kiezen, want reeds gepubliceerde liedjes ben ik al een beetje vergeten, omdat ik me meer focus op wat ik nog ga brengen. Momenteel ben ik zelfs aan een volledig nieuw nummer bezig en dat is dan wel mijn favoriet natuurlijk.”

Vanwaar haal je inspiratie om nummers te schrijven?

“Die komt uit alles. Meestal wanneer ik in de auto zit en niks moet doen, dan probeer ik te schrijven over het eerste dat in mij opkomt. De meeste inspiratie komt wel uit relatiebreuken want dat is een beetje mijn drive, waardoor ik eerder verdrietige nummers maak. Alhoewel ik probeer om ook vrolijkere muziek te brengen. Ik probeer soms conversaties die ik heb met mensen om te zetten in muziek.”

Voor de coronatijden heb je al wat kunnen optreden, wat is je favoriete show tot nu toe?

“Mijn favoriete show was in het hotel Upstairs in Oostende omdat iedereen begon mee te zingen. Ik had de tekst op een bord geschreven en voor mij geplaatst. Het publiek kon zo het refrein meezingen en dat deden ze ook. Het moment dat de volledige zaal meezong, was zalig.”

Zijn er nog plaatsen waar je zou willen optreden?

“In de Boutanique in Brussel zou ik graag eens willen spelen. Het is daar misschien wat klein, maar wel supergezellig. Daarnaast wil ik natuurlijk ook in de grote zalen optreden. Het zou chic zijn om eens op het podium te staan in de Ancienne Belgique (AB), maar dat is een heel grote droom.”

Hoe maak je nu muziek tijdens de coronaperiode?

“Ik leer mezelf nu producen. Dat is wel een heel andere stiel, waardoor ik me daar vooral mee bezig houd. Ik heb een gsm vol met ideeën en die kan ik nu uitwerken. Ik neem het idee eerst op en luister daarna naar wat ik gemaakt heb. Als het nummer goed is, dan kan ik dat naar later toe ook uitbrengen.”

Heb je daarnaast nog andere toekomstplannen zoals een album maken of tours en optredens plannen?

“Aan optredens en tours heb ik nog niet gedacht door de coronacrisis. Voor hetzelfde geld zitten we nog een jaar in lockdown, dus daarom plan ik nog geen shows. Momenteel richt ik mij op nieuwe nummers maken en ze daarna op Spotify te plaatsen. Ik hoop wel dat ik weer zou mogen optreden, want dat mis ik heel erg.”

Ontdek Wayne Matthews en andere Belgische artiesten in onze volledig Belgische Spotifyplaylist!

Gepubliceerd door Floor Vergote

Altijd muziek in de oren, en soms eens in chipje in de hand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: