Week van de Belgische muziek: Rooftop J

Bron foto: Willem Devriendt

Van acht tot en met veertien februari is het de Week van de Belgische muziek. Om de lokale muzikanten een hart onder de riem te steken, interviewen we groeiende Belgische artiesten die hun muziek graag willen delen. Vandaag: Rooftop J.

Jari Marain (23) is naast student ook rapper en singer-songwriter. De Bruggeling maakt al een tweetal jaar zijn eigen nummers samen met producer Yung Offender. Zo staan er al zestien nummers op Rooftop J’s naam. Wij leerden hem beter kennen via negen vragen.

Hoe is jouw muzikale carrière ontstaan?

“Als kind was ik al geïnteresseerd in muziek. Eerst leerde ik piano spelen, daarna begon ik te drummen en ten slotte tokkelde ik wat op mijn gitaar. In het begin was ik meer into indierock en hardrock. Ik had toen nooit van hip-hop gehoord. Later kwam ik in contact met dat genre en ik voelde me daar goed bij. Mijn muzikale carrière is eigenlijk ontstaan uit een passie, ik dacht toen: fuck it, ik doe het gewoon en we zien wel.”

Waar komt de artiestennaam Rooftop J vandaan?

“Bij mij thuis kan ik via het raam op het dak kruipen. Toen ik vijftien à zestien was, deed ik dat vooral om stiekem eens een sigaret te roken. Op die plek begon ik dan ook naar hip-hop te luisteren. Later schreef ik daar ook voor de eerste keer wat tekst voor een nummer. Daarnaast freestylde ik ook op het dak op een willekeurig deuntje dat ik op YouTube vond. Ik doe dat nu eigenlijk nog steeds, het is een soort ritueel. Mijn voornaam is Jari dus de ‘J’ verwijst naar Jari en ‘Rooftop’ omdat ik op mijn dak (rooftop in het Engels red.) hip-hop leerde kennen en daar mijn carrière begonnen is.”

Waar haal je inspiratie uit?

“Mijn laatste nummer ‘Mando’ verwijst naar de serie The Mandalorian, de nieuwe Star-Warsserie. Ik haal mijn inspiratie uit de meest willekeurige zaken: films, tv-series, andere nummers, foto’s, kunst. Als er iets in mij opkomt of als ik ergens over nadenk, maak ik er ook een nummer over. Eigenlijk alles waar ik mee in contact kom, kan mij inspireren. Ik denk daarnaast ook niet te hard na over een muziektitel, meestal voel ik wel aan welke titel er bij het lied past.”

Met welke artiesten zou je jezelf vergelijken?

“Als artiest ben je 100% uniek en dat maakt het zo cool om artiest te zijn. Niemand maakt exact dezelfde muziek als ik. Ook al kunnen we dagelijks naar ongeveer veertig duizend nieuwe nummers luisteren op Spotify, geen enkele muzikant maakt hetzelfde. Ik luister graag naar Mac Miller. Hij vormt dan ook een van mijn grootste inspiratiebronnen. Ik hoop een beetje zijn stijl na te gaan, mij ermee vergelijken is misschien een groot woord. Met de Amerikaanse rapper Felly zou ik mij meer associëren. Hij produceert wat chille vibes met een beetje trap.”

Wat is jouw eigen favoriete nummer tot nu toe?

“Dat is een moeilijke vraag want elk nummer is anders. Het is niet dat ik één nummer nice vind en de rest slecht. Als je zelf iets maakt, is het natuurlijk goed, anders zou je geen nummers produceren. Moest ik één nummer kiezen, dan zou ik ‘White Goose’ zeggen. Dat is toch mijn bekendste nummer en dat heb ik ook veel live kunnen brengen. De sfeer in de zaal bij ‘White Goose’ is echt geweldig omdat iedereen begint mee te rappen. Maar ‘Mando’ is ook wel mijn favoriet, dat zijn dus momenteel mijn twee favoriete nummers.”

Wat was jouw favoriete optreden tot nu toe?

“In twee jaar tijd heb ik ongeveer acht shows gespeeld. De HUMO’s Rock Rally in de Magdalenazaal is wel mijn favoriet omdat dat mijn eerste grote show was. Daarvoor trad ik eens op voor een scoutsfeestje, maar in die zaal rapte ik op een groter podium, met betere belichting en zorgden mensen backstage ervoor dat het optreden goed verliep. Dus die show is mij tot nu toe het meeste bijgebleven.”

Heb je nog locaties of festivals waar je graag zou willen optreden?

“Ja, allemaal. Als ik vroeger op de weide van Rock Werchter of Pukkelpop naar een artiest keek, dacht ik: hier moet ik ook optreden. Dat is altijd een kinderdroom van mij geweest. Ik zou ook graag eens op het podium staan van Woohah, een hip-hopfestival in Nederland.”

Hoe maak je muziek tijdens de coronaperiode?

“Dat verliep moeilijk. Als artiest heb je afleiding nodig en dat is nu lastiger. Om inspiratie te halen, moet je wel in sommige situaties terechtkomen of in andere plaatsen verblijven en dat kan nu bijna allemaal niet. Daardoor had ik even een writer’s block of voelde ik me niet meer geïnspireerd. Ik had niet langer dan een week zo’n gevoel. Daarna kon ik weer muziek maken in mijn eigen kleine studio op mijn kamer.”

Welke toekomstplannen heb je nog als artiest?

“Ik zie mijn toekomst heel groot en ik hoop ook om verschillende ideeën te kunnen waarmaken. Voor mij is er geen limiet, ik wil graag op alle festivals spelen bijvoorbeeld. Eens touren in Europa, of misschien zelfs de States, hangt allemaal af van hoe ik op dat moment sta in mijn leven. Iedereen volgt zijn eigen pad en je kan niet inschatten wat er wel of niet zal gebeuren. Ik denk dat je gewoon moet doen wat je graag doet en waar je gepassioneerd over bent. Concrete doelen heb ik niet echt, maar ik zou zeker in mijn carrière willen touren, al is het maar in een shitty van.

Ontdek Rooftop J en andere Belgische artiesten in onze volledig Belgische Spotifyplaylist!

Gepubliceerd door Floor Vergote

Altijd muziek in de oren, en soms eens in chipje in de hand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: