Spotlightmoment: Julie Soulliaert

“De liefde voor de sport is gewoon te groot”

Met ‘Spotlightmoment’ wil ik sporten die weinig in de media komen toch wat extra aandacht geven. Elke atleet vertelt met evenveel passie over zijn/ haar sport. Deze keer: krachtbal.

Jullie Soulliaert (19) speelt krachtbal bij Sporting Brugge in Koolkerke. Ze won maar liefst tien keer de Beker van België en werd tien keer Belgisch kampioen.

Een sport als krachtbal

“Ik ben opgegroeid in de krachtbalwereld. Mijn ouders en mijn broer speelden alle drie krachtbal, waardoor ik telkens meeging naar trainingen en wedstrijden. Op vijfjarige leeftijd ben ik dan ook begonnen”, begint Julie, “Wanneer ik iemand ontmoet en vertel dat ik aan krachtbal doe, kijken ze vaak vol verwondering. Het is geen bekende sport, dus vraagt iedereen meteen om uitleg. Krachtbal is een ingewikkeld spel en ook al leg ik het uit, begrijpen mensen het vaak niet. Dan verwijs ik naar YouTubefilmpjes waarin alles wordt uitgelegd.”

“Het woord zegt het zelf, je hebt kracht nodig om de sport te beoefenen. Toch denk ik dat tactiek een grote rol speelt. Je hebt je kracht nodig om te werpen, maar je moet ook verdedigen. Met kracht alleen win je geen wedstrijden”, vertelt Julie.

“Krachtbal is een ruige sport. Er treden dan ook geregeld blessures op. Vooral knieën en enkels moeten eraan geloven. Ook polsblessures komen vaak voor. Ik speel bewust met een reserve bril. Het kan gebeuren dat ik een bal in mijn gezicht krijg en dat daarbij dan een bril sneuvelt. Ik heb zelf al een zware knieblessure gehad door krachtbal, met een operatie en lange revalidatie nadien. Toch heeft het me nooit tegengehouden om sterker terug te komen. De liefde voor de sport is gewoon te groot.”

Beeld: Julie Soulliaert

Vlaamse sport

“De meeste ploegen vind je in West- en Oost-Vlaanderen. Er zijn ook een paar ploegen in Antwerpen en Limburg, maar die laatste heeft een eigen competitie dus die ken ik niet zo goed”, zegt Julie. Enkel in Vlaanderen wordt krachtbal in competitievorm gespeeld. Een typisch Vlaamse sport dus. “We hebben deelgenomen aan internationale projecten. Zo hebben we samengewerkt met Portugal en Groot-Brittannië om krachtbal ook daar te lanceren, maar de sport is er nooit echt doorgebroken”, gaat Julie verder, “Ik vind zeker dat krachtbal meer aandacht mag krijgen. Het is een leuke, snelle sport. Zeker omdat er zoveel ploegen zijn in Vlaanderen.”

“Er zijn twee competities: de reguliere competitie en de bekercompetitie. Wie de reguliere competitie wint, is Belgisch Kampioen. Om kans te hebben op de beker, moet de ploeg zich inschrijven voor die competitie. Het kan dus zijn dat de Belgische Kampioen niet deelneemt aan de bekercompetitie, al is dat uitzonderlijk. Vaak zie je dezelfde ploegen in de finale, maar het blijft een spannend gebeuren.”

Trainer in huis

“Bij ons thuis leeft krachtbal echt. Naast speler, was mijn vader ook trainer en scheidsrechter. Nu doet hij enkel nog dat laatste. Hij is ook een paar keer mijn trainer geweest. Ik vond dat eigenlijk heel leuk. Krachtbal kwam al altijd mee naar huis bij ons, dus het stoorde me niet als hij iets vertelde over de training of wedstrijd. Hij doet dat nu nog, ook al is hij mijn trainer niet meer. Hij vertelt me steeds wat ik beter kan doen en geeft ook tips over hoe ik daar het best op kan oefenen. Eigenlijk heb ik al mijn hele leven een persoonlijke trainer”, lacht Julie.

Door de coronapandemie ligt het volledige krachtbalseizoen stil. De wedstrijden werden in oktober al stopgezet, in december volgden de trainingen. Julie hoopt om snel weer op het veld te kunnen staan, samen met haar ploeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: