Boek vs. film: Harry Potter and the Philosopher’s Stone

‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ is het eerste boek van de zevendelige Harry Potter-reeks. Het boek kwam uit in 1997, de film in 2001. Ik ging op zoek naar de tien opvallendste verschillen. Ik wil erbij vermelden dat ik de Engelstalige versie heb gelezen, en dus ook de Engelse benamingen zal gebruiken.

1 De familie Dursley

Laten we starten bij het begin van het verhaal. In het boek krijg je een uitgebreide uitleg over de familie Dursley (de familie die voor Harry zorgt). Vernon Dursley (Herman Duffeling) is de baas van Grunnings, een bedrijf dat boormachines produceert. In de film komt het bedrijf nooit ter sprake. Het lijkt misschien een klein detail, maar het eerste hoofdstuk geeft je echt een duidelijke kijk op de familie Dursley en hoe zij staan tegenover de toverwereld.

2 Het bezoek aan de zoo

Dat Harry geen beheerd geschenk was voor de Dursleys, is duidelijk in zowel het boek als de film. Maar waarom mag Harry zomaar mee naar de zoo op Dudley’s (Dirk) verjaardag? Heel simpel. In het boek wordt uitgelegd dat Harry’s babysitter, Mevrouw Figg (Vaals), haar been gebroken heeft. Vernon vertrouwt Harry niet alleen in het huis. Er zit dus niks anders op dan hem mee te nemen naar de zoo. 

3 Platform 93/4

Nadat Hagrid binnenstormt om Harry eigenhandig zijn toelatingsbriefbrief voor Hogwarts (Zweinstein) te geven op zijn verjaardag, neemt hij hem mee naar Diagon Alley (Wegisweg). Daarna zie je Hagrid en Harry in de film meteen in het King Cross Station in Londen om de trein te nemen richting Hogwarts. Nu, Harry is jarig op 31 juli, maar het schooljaar start op 1 september. Wil dat zeggen dat Hagrid een maand met Harry in Diagon Alley heeft doorgebracht? Neen, in het boek keert Harry terug naar de Dursleys. De familie brengt hem naar het station, maar helpt hem niet om het juiste perron te vinden.

4 Harry’s ontmoeting met Draco Malfoy 

Nu we toch over Diagon Alley bezig zijn, laten we het ook hebben over de eerste ontmoeting met Draco (Draco Malfidus). Die gebeurt in het boek niet in Hogwarts, zoals in de film, maar wel wanneer Harry zijn gewaad past in de toverwereld, in Diagon Alley dus. Later in het boek komt Malfoy aan bod op de trein richting Hogwarts. Het is op de trein waar Harry beslist om geen vrienden te zijn met Draco en niet voor de sortering, zoals in de film.

5 Het nachtduel tussen Harry en Draco 

Draco daagt Harry uit tot een duel om middernacht. Alleen is dat een truc om Harry in de problemen te brengen. Ron, Hermione (Hermelien) en Neville (Marcel) gaan met Harry mee voor moest er iets ergs gebeuren. Nadat ze doorhebben dat Draco niet zou komen, merken ze dat Filch (Vilder) op pad is. De vier vluchten en verstoppen zich in een kamer. Daar zien ze voor de eerste keer Fluffy (de driekoppige hond die de steen bewaakt). In de film vindt het duel nooit plaats. Ook Neville is er niet bij wanneer Fluffy voor het eerst aan bod komt. Harry, Hermione en Ron vinden het beest nadat ze per ongeluk op de derde verdieping komen omdat de trap bewoog. Wanneer ze beseffen dat ze op een verboden verdieping zijn, vluchten ze van Filch en verstoppen ze zich in de kamer met de driekoppige hond.

6 Hermione Granger

Harry en Ron zijn in het begin van het boek veel gemener tegenover Hermione dan in de film. Maar in beiden komt de vriendschap tot stand na het gevecht met de trol. Wat niet aan bod komt in de film, is de belangrijke rol die Hermione speelt in de zoektocht naar de steen. In de film komen Hermione en Harry meteen in de laatste kamer na het schaakspel. In het boek is er echter nog een kamer, die van Snape. Hierbij hebben toverkunsten geen enkele zin, want de opdracht is gebaseerd op puur logisch denken. Het is Hermione die het raadsel oplost, terwijl Harry staat toe te kijken. 

7 Quidditch match 

In de film zien we hoe Gryffindor (Griffoendor) de Quidditch-wedstrijd (zwerkbal) wint tegen Slytherin (Zwadderich), maar wist je dat in het boek een tweede match plaatsvindt? De wedstrijd tussen Gryffindor en Hufflepuff wordt gespeeld met niemand minder dan Snape (Sneep) als scheidsrechter. De reden daarvoor is omdat Snape niet wil dat professor Quirrell (Krinkel) de wedstrijd probeert de saboteren. En waar kan je nu beter een oogje in het zeil houden dan op het veld zelf?

8 Peeves

Hogwarts zit vol met geesten. Dat krijgen we ook te zien in de film, maar één belangrijke geest komt nooit aan bod: Peeves. Peeves (Foppe) is een plaaggeest die maar al te graag studenten betrapt op dingen die eigenlijk niet mogen. 

9 Neville in The dark forest

In de film zie je hoe Harry, Ron, Hermione en Draco moeten nablijven. Daarvoor moeten ze samen met Hagrid The dark forest in om eenhoorns te zoeken. In het boek zijn het niet vier studenten die moeten nablijven, maar vijf. Neville was ook uit bed de nacht dat Harry en de rest betrapt werden door professor McGonnall (Anderling).

10 Het lied van de Sorting Hat

Voor alle nieuwe studenten hun Hogwarts house toegediend krijgen, zingt de Sorting Hat (Sorteerhoed) een lied. Hierdoor kom je veel te weten over de karaktereigenschappen die gelinkt worden aan elk huis. In de film gebeurt dit niet en krijgen de leerlingen meteen hun huis te horen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: