Waarom u uw computer nu moet dichtklappen

Ik ga met de deur in huis vallen deze week. Wat denkt u van uw politieke of ideologische tegenstanders op het internet? Laat me raden, het zijn ongeïnformeerde idioten die niet weten waar de zon staat en nauwelijks een deftig onderbouwd argument kunnen onderscheiden van hun dagelijks gevoeg. Wel, zij denken net hetzelfde van u, raar maar waar. Zij zijn niet dommer, of simpeler, zij hebben gewoon een andere realiteit.

Neem nu de heisa rond studenten. Stel dat mijn volledig fictief karakter ‘Karen van Facebook’ (U kent ze wel, iedereen kent een ‘Karen van Facebook’) het verwijt online smijt dat studenten niets te klagen hebben, en zich maar beter gedeisd houden want vroeger was het slechter. Mocht ik dat als student lezen zou ik automatisch kwaad worden. Ik stel me vijandig op, en ga vrij kinderachtig in de clinch. In een gelijkaardige conversatie als deze fictieve las ik in een reactie dat de Karen van dienst een ‘verzuurde asociale foef’ was. Dat kan tellen als kinderachtige reactie.

Maar stel u nu eens voor hoe het voor Karen is. Zij leest misschien de hele dag dat de kleine zelfstandigen het zwaar hebben, en hoe corona de nationale economie verslindt. Helemaal onderaan haar feed leest ze iets over studenten. Dan is het maar logisch dat die in haar ogen vol opportunisme op de kar der geklaag willen springen, en dat recht niet hebben. Hier moet Karen haar beklag over maken, uiteraard.

Karen en ik zien constant andere zaken voorbijglijden. Hoeveel berichten krijgt u op uw feed over studenten in nood, en vergelijk dat eens met het aantal berichten over kleine zelfstandigen. U zal merken dat ook u een vertekend wereldbeeld hebt. Ze hebben het allebei immers even zwaar, zij het op andere manieren. Maar dat is natuurlijk niet wat uw gemanipuleerd buikgevoel verteld. Sociale media maken de wereld niet uniformer, en dragen al helemaal niet bij tot globalisering. Integendeel, sociale media creëren 7,2 miljard verschillende realiteiten, één voor ieder van ons.

Ik ben immers niet meer ben dan een speelbal, een product. U ten andere ook. Ik word meer verhandeld en verkocht aan adverteerders dan ik boterhammen eet op een dag. En ik eet er redelijk veel. Wanneer ik een advertentie zie, heeft iemand voor mij betaald. Hoe maakt sociale media winst? Door mij zo lang mogelijk bij zich te houden, zoveel mogelijk data van mij te verzamelen, om mij uiteindelijk als een uitstekende ‘datakip’ te verkopen.

Onlangs heb ik mijn schermtijd gecontroleerd. Minstens 4 uur/dag mesten ze me vol met nutteloze berichten. Ik moet toegeven dat de Big Tech in hun opzet geslaagd is. Er zijn slechts twee industrievormen die hun klanten gebruikers noemen: drugsdealers en sociale mediaplatformen. Ik ben een user, ik geef het eerlijk toe. Ik ben verslaafd aan iets dat ik zelfs niet ken, maar dat dagelijks mijn perceptie van de realiteit verandert door op mijn meest prehistorische noden (het zoeken van sociale connecties) in te spelen. Dat klinkt niet als een eerlijk gevecht.

Vandaar de titel van dit opiniestuk: sluit uw laptop of gsm af. Ook al is het maar eventjes en kan u daarom minder naar dit platform surfen. Tristan Harris, ooit topmedewerker bij Google, zei in The Social Dilemma: ‘We wachten allemaal tot artificiële intelligentie sterker wordt dan menselijke sterktes. Maar we zijn al lang voorbij het punt dat AI sterker is dan menselijke zwaktes, en die volledig kan uitbuiten.’ Ik ben op snelheid gepakt.

Moet u nu een volledig digitaal leek worden? Nee. Zet een limiet op uw dagelijks sociale mediagebruik. Volg mensen die uw ideeën en meningen niet volgen, en luister naar hen. Wees u bovenal bewust van dit probleem. Bewustwording is de eerste stap naar revalidatie. Dat gezegde komt uit een praatgroep voor drugsgebruikers. Het is veelzeggend dat het in deze context ook toepasselijk is geworden.

Met vriendelijke groet

Charles Gadeyne

PS.: Ik hoop voor u dat ik volgende week een lichter thema kies.

Gepubliceerd door Charles Gadeyne

Journalist aan de Hogeschool West-Vlaanderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: