Op stage tijdens coronapandemie, is dat wel veilig?

We blijven allemaal in ons kot om niet besmet te raken met Covid-19. Evenementen worden afgelast, de horeca sluit en het onderwijs schakelt over naar online lessen. Maar sommige studenten worden net nu naar buiten gestuurd, voor een stage in het onderwijs of de zorgsector. 

Veel studenten in het hoger onderwijs krijgen momenteel les van achter de computer, maar sommigen vertrokken midden in de coronapandemie op stage. Wie binnen zit vindt het misschien gevaarlijk, maar wat vinden die studenten er zelf van?

Bang vertrekken

Volgens Charlotte Hinderyckx, studentenbegeleider Howest campus Brugge, is het een individueel gegeven of een student al dan niet bang vertrekt op stage. “Ik denk vooral aan studenten waarvan iemand uit de familie een risicopatiënt is. Vanuit die studenten merk ik toch wel een angst om voor de klas te staan of om in het ziekenhuis te komen, omdat ze telkens terug thuiskomen. Vaak zijn de ouders ook bang, waardoor de student zelf nog meer schrik krijgt. Maar er zijn ook studenten die juist verpleegkundigen willen ondersteunen. Zij hebben helemaal geen angst.”

Febe Vandamme liep stage tijdens de eerste lockdown. Ze studeert verpleegkunde aan Hogeschool Vives in Brugge. “In het ziekenhuis ben je meer beschermd dan wanneer je naar de winkel gaat.” Daarom was ze niet bang om zelf besmet te worden. “Aan de andere kant is de kans dat je in contact komt met een besmet persoon groter, waardoor ik bang was om mijn ouders te besmetten. We kregen de optie van school om onze stage te verplaatsen naar de zomervakantie, maar niet veel studenten hebben dat gedaan. Mocht ik nu op stage vertrekken, zou ik minder bang zijn dan tijdens de eerste lockdown. Ik kan ondertussen al meer, waardoor ik ook nuttiger word in het ziekenhuis. Hoe verder je in je opleiding komt, hoe groter de interesse in het vakgebied. Ik wil ook de mensen in de zorgsector kunnen helpen”, aldus Febe. 

“Mensen zonder symptomen kunnen gaan winkelen en zo mensen besmetten zonder het te weten.”

Clasine De Creamer, tweedejaarsstudent Verpleegkunde ZoWe Brugge

Clasine De Creamer, tweedjaarsstudent Verpleegkunde aan ZoWe Brugge,  rondde net haar stage af in het AZ Sint-Jan in Brugge. “Ik werd een beetje heen en weer gestuurd tussen afdelingen. Eerst stond ik op een covidafdeling, dan op een gewone afdeling om uiteindelijk terug bij de covidafdeling te komen. Ik was niet bang om besmet te geraken met het virus, omdat ik tijdens de eerste lockdown al positief testte. Ik had geen symptomen waardoor ik er nu ook niet echt bang voor ben. Vanuit de opleiding leren wij ook hoe je hygiënisch te werk gaat en als je dat juist toepast, is de kans op besmetting. Volgens mij ben je in het ziekenhuis beter beschermd tegen COVID-19. Alles ligt binnen handbereik: speciale mondmaskers, ontsmettingsgel en gezichtsschermen. Je weet ook dat je met besmette mensen in contact komt, waardoor je voorzichtiger te werk gaat. Dat heb je als je naar de winkel gaat niet. Mensen zonder symptomen kunnen gaan winkelen en zo mensen besmetten zonder het te weten”, vertelt Clasine. 

“Ik heb veel geleerd tijdens mijn stage”, gaat Clasine verder, “Door op een covidafdeling te staan, ben ik veel zelfstandiger geworden. Omdat je patiënten hebt die vaak aan andere gezondheidsproblemen lijden, moet je soms improviseren. Ik had een patiënt met diabetes, maar de insuline was niet aanwezig op de afdeling. Dan heb ik snel een bekertje water moeten nemen en daarin suiker opgelost. Het is niet ideaal, maar het werkt wel. Daarom ben ik wel blij dat ik op een covidafdeling stond.”

Andere opleiding

Studenten verpleegkunde weten op voorhand op welke afdeling ze zullen staan. Ze weten dan ook hoe groot de kans is dat ze in contact zullen komen met besmette personen. Bij studenten Lager onderwijs is dat niet het geval. Ze weten wel waar ze hun stage zullen lopen, maar ze weten niet of de kinderen al dan niet drager zijn van het virus. 

Amina Verstegen zit in het tweede jaar van de bacheloropleiding Lager onderwijs aan de hogeschool Vives Brugge. “Ik was totaal niet bang om op stage te gaan. Ik moest de hele dag een mondmasker dragen en de kinderen wisten dat ze afstand moesten bewaren. Af en toe moest ik het hen wel nog eens duidelijk maken, maar eigenlijk hielden ze zich daar goed aan”, vertelt Amina, “Ik volg deze opleiding ook om voor de klas te kunnen staan. Tijdens de eerste lockdown heb ik online les gegeven en ik voelde me eerder een computerleraar in plaats van een leerkracht lager onderwijs. Ik was meer bezig met hoe ik alles online kon laten werken dan dat ik dacht aan wat de kinderen moesten leren.”

Febe, Clasine en Amina merken dat veel medestudenten hetzelfde denken als zij. De meeste studenten zijn niet bang voor het virus, maar willen de job kunnen uitoefenen waarvoor ze studeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: