“Ik vond naar school gaan niet tof, maar nu wil ik niks liever dan weer fysiek les volgen”

Eerstejaarsstudenten brengen hun eerste semester grotendeels achter de computer door. | Beeld: Pixabay

Eerstejaarsstudenten brengen hun eerste semester grotendeels achter de computer door. Bron foto: Pixabay

Een nieuwe start is altijd wennen, vooral voor studenten die voor de eerste keer de overstap maken naar het hoger onderwijs. Zij moeten hun weg vinden op een onbekende campus, medestudenten leren kennen en wennen aan een nieuw schoolsysteem. Daarbovenop komen nog wat maatregelen bij door het coronavirus. Wat voor impact heeft dat op hen? Zes eerstejaarsstudenten Journalistiek aan Howest getuigen over het verloop van hun eerste semester.

Het academiejaar begon in ‘code oranje’. Dat betekent dat slechts de helft van alle studenten aanwezig mochten zijn op de campus. Daarna kwam ‘code rood’, waarbij enkel praktijklessen doorgingen. Voor de eerstejaars was het belangrijk dat ze de eerste weken naar de campus kwamen. Niet alleen om te wennen aan de nieuwe omgeving, maar ook om zo makkelijker vrienden te maken. Dat verklaart talentcoach Jeffrey Declerck van Howest. Hij zorgt voor extra ondersteuning op maat voor studenten die er nood aan hebben. “Tijdens deze coronaperiode zijn eerstejaars natuurlijk onze grootste zorg omdat ze het hoger onderwijs nog niet kennen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hoe langer een student nodig heeft om vrienden te maken, hoe lager de slaagkans zal zijn. Daarom was het voor hen heel belangrijk dat ze de kans kregen om enkele weken naar de campus te komen.” Dat bevestigt ook Robin Van Berleere. Hij is eerstejaars en was blij met die mogelijkheid: “Ons groepje was vanaf dag één al met elkaar beginnen praten en we zijn daarna ook nog iets gaan drinken. Doordat we de eerste week veel moesten samenwerken, zijn we een hechte vriendengroep geworden.”

Een nieuwe digitale start

Op 1 november schakelden alle hogescholen en universiteiten over naar ‘code zwart’: geen les meer op de campus, alles moest digitaal gebeuren. Daardoor was er in de groep minder motivatie. “Ik was meer gemotiveerd om les te volgen en voor school te werken toen ik moest opstaan en mij klaarmaken om naar de campus te gaan”, aldus Mats Compernolle, die ook Sportjournalistiek studeert. De andere studenten beamen dat. Ze hebben meer de neiging om een les te missen en langer te slapen of om taken uit te stellen doordat alles nu online gebeurt. “Ik vond naar school gaan vroeger echt niet tof, maar nu wil ik niks liever dan weer fysiek les volgen”, zegt Nina De Ruyck, eerstejaarsstudente Algemene Journalistiek.

“Wij bellen dagelijks via Teams om elkaar te motiveren”

Robin van Berleere – eerstejaarsstudent Sportjournalistiek

Hoe gaan de eerstejaarsstudenten om met zo’n nieuw schoolsysteem dat nu vooral online plaatsvindt? Arne Badisco, eerstejaarsstudent Sportjournalistiek: “Aan de ene kant vind ik het wel goed dat we nog les krijgen, maar aan de andere kant vind ik dat we soms wat overgelaten worden aan ons lot. Voor Frans bijvoorbeeld krijgen we een onduidelijke taak waarvan ik vind dat we niks bijleren. Daarnaast vraag ik me vaak af wat we precies moeten doen.” De vriendengroep houdt wel nauw contact en helpt elkaar waar nodig. “Wij bellen dagelijks via Teams om elkaar te motiveren. We maken ook tijdens de videocall opdrachten en vragen hulp waar nodig”, volgens Robin Van Berleere.

Het mentale welzijn

Howest probeert de mentale gezondheid van de studenten zo hoog mogelijk te houden. Dit via enkele projecten zoals een avond in groepjes de game Among Us spelen , cadeaus voor elkaar kopen met Secret Santa en online-evenement Healthy Howest. Jarne Pollie organiseerde deze gezondheidsbeurs samen met Robbe Bruyneel, twee studenten Toegepaste Gezondheidswetenschappen. “Wij organiseerden dit evenement vooral om de jongeren bewust te maken van hun mentale gezondheid. Door sprekers uit te nodigen met elk hun eigen expertise hoopten we zo dat de studenten de tips en uitleg zouden toepassen in hun dagelijks leven, dit zowel tijdens als na de coronacrisis”, aldus Jarne Pollie. Zo konden de studenten luisteren naar een toespraak van basketbalster Ann Wauters en een workout van vijftien minuten meevolgen die ze perfect thuis konden doen. “Een goede fysieke gezondheid zorgt ook voor een betere mentale gezondheid”, voegt Jarne Polie er nog aan toe.

De groep eerstejaarsstudenten blijft vooral digitaal contact houden waardoor hun mentale welzijn goed blijft . Zo gebruiken ze soms Netflix Party, een applicatie om met verschillende mensen films en series te bekijken, en spelen ze de game Among Us. Daarnaast motiveren ze elkaar door te videochatten en zo te studeren voor de aankomende examenperiode. “Ik leer elke dag al een beetje voor de examens en verwerk zo makkelijker de leerstof. Ik heb het gevoel dat ik op schema zit”, bevestigt João Ramboer, die Sportjournalistiek studeert.

Voor de vriendengroep verliep hun eerste semester aan het hoger onderwijs bizar door de strengere maatregelen. Hoewel ze door de fysieke lessen in het begin nu vrienden zijn geworden en elkaar helpen en motiveren voor hun eerste examens. Ze hopen om elkaar in het tweede semester meer op de campus te zien.

Gepubliceerd door Floor Vergote

Altijd muziek in de oren, en soms eens in chipje in de hand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: