“Artiesten willen graag contact met het publiek”

Crooked Steps

Crooked Steps kon deze zomer coronaproof optreden. Bron foto: © Taike

Hoe organiseerden Gentse muzikanten en cultuurcentra zich het afgelopen jaar?

De verschillende lockdowns zorgden niet alleen voor een opsluiting bij de bevolking, maar ook bij de muziek- en evenementensector. Hoe ervaarden Gentse muzikanten en cultuurhuizen dat? Muzikanten van de bands Yokan, Crooked Steps en coördinator Communicatie en Publiekswerking Mieke Dumont van kunstencentrum Vooruit vertellen over hun ervaringen in 2020.

België ging op 18 maart volledig op slot. We werden verplicht om van thuis uit te werken, maar dat is moeilijk voor een muzikant. “Je kan niet van een rockartiest verwachten dat die een volledige muziekinstallatie in zijn of haar huis heeft staan”, zegt Mieke Dumont. Naast concerten organiseren, biedt Vooruit ook een werkplek aan voor diverse muzikanten oftewel een residentie. Zo kunnen ze voor een periode van een paar weken tot een maand de studio’s en zalen gebruiken. Door de eerste lockdown moest kunstencentrum Vooruit sluiten. Ze kon geen concerten meer organiseren, maar ook geen residentiewerkingen aanbieden voor artiesten die ondertussen bezig waren met repeteren.

Hierdoor hebben muzikanten geen inkomen. “Artiesten kunnen niet terugvallen op tijdelijke werkloosheid en krijgen dus geen geld als ze niet kunnen werken”, verklaart Mieke Dumont. “Wij krijgen subsidies voor de minimale dienstverlening die we kunnen geven aan artiesten en we besteden die financiële ondersteuning ook aan hen, omdat zij het veel zwaarder hebben. Tijdens de eerste lockdown hebben we met verschillende concertgebouwen gelobbyd bij kabinetten zodat muzikanten toch konden repeteren en zo een kans kregen om zich te ontwikkelen. Vanaf mei mochten artiesten weer oefenen, onder strikte voorwaarden natuurlijk. Tijdens de tweede lockdown liepen residentiewerkingen gewoon door, maar we mochten vanaf september geen live concerten organiseren.”

Hoe beleefden Gentse muzikanten 2020?

Crooked Steps won in januari de wedstrijd De Nieuwe Lichting van radiozender Studio Brussel. “Dat was een grote kans”, aldus zanger Lou Lippens. “We kregen zendtijd op de radio, wat op zich al wijs is. Voor de wedstrijd kende niemand ons, maar daarna kregen we naambekendheid en konden we onze muziek laten horen aan meer mensen.” Vanaf maart kon de band elkaar tot de zomer niet meer zien en ook niet meer repeteren. De lockdown bracht wel inspiratie voor drie nummers, zoals het recente Catherine. Het liedje gaat over hoe Catherine de quarantaine doorbrengt.

Lou Lippens: “Wij maken graag vrolijke muziek en proberen onze luisteraar altijd gelukkig te maken. Het nummer gaat ook over eenzaamheid en liefde omdat die gevoelens toen bij ik speelden.” In de tweede lockdown was de band vooral bezig met livesessies opnemen en aan een album te werken. De Gentenaren blijven positief en hopen om volgende zomer weer te mogen optreden. “2020 was geen slecht jaar voor Crooked Steps. Wij hebben een grote doorbraak meegemaakt en bouwen daarop verder”, voegt de zanger er nog aan toe.

“Die publieksprijs winnen en in de AB mogen spelen, was een droom die uitkwam.”

Joran Cosijns – Gitarist en toetsenist van Yokan
Winnaar van HUMO’s Rock Rally publieksprijs Yokan hoopt volgend jaar veel shows te spelen. Bron foto: © Alex Vanhee

Niet alleen Crooked Steps viel dit jaar in de prijzen. Zo won de Gentse band Yokan de publieksprijs van de HUMO’s Rock Rally, een van de vele wedstrijden van magazine HUMO. “Dat was een droom die uitkwam”, zegt gitarist en toetsenist (de keyboard bespelen red.) Joran Cosijn. “Voor de finale in oktober mochten we in de AB spelen en stonden we tussen zoveel goede artiesten waarvan we ook naar sommigen opkeken.” Hoewel de voorbereiding wat moeizaam verliep. “Tijdens de eerste lockdown zijn we weinig met Yokan bezig geweest, omdat we niks konden plannen of niet mochten repeteren”, verklaart bassist Jasper Maes. “Toen het land de maatregelen versoepelde, staken we de koppen weer bij elkaar, omdat we opnieuw mochten spelen en ons konden voorbereiden voor de wedstrijd van HUMO’s Rock Rally.”

 Tijdens de tweede lockdown besloot de band om de taken binnenin de groep beter te verdelen. “Deze periode liet ons inzien dat er meerdere aspecten zijn aan muziek maken”, verklaart Joran Cosijn. De andere bandleden zijn het daarmee eens. Zanger Tibor Pokuta: “Wij willen ons nu vooral technisch verbeteren. Hopelijk kunnen we in 2021 een album uitbrengen en minstens evenveel shows spelen als in 2019. Dat waren er ongeveer twintig.”

Wat voor 2021?

Muziekgroepen konden in 2020 weliswaar werken aan nieuwe nummers en albums, maar er waren een stuk minder live optredens. Pas vanaf 1 juli mochten evenementen met vijftig personen plaatsvinden, zij het coronaproof. Dat betekent dat het publiek in kleine groepen zat met telkens voldoende afstand tussen de verschillende bubbels. Muziekliefhebbers mochten niet rechtstaan en dansen, maar moesten blijven zitten en hun mondmaskers aanhouden. In augustus werd de capaciteit uitgebreid naar 100 personen binnen en 200 buiten. Door de stijgende coronacijfers moesten concerten weer afgelast worden. Cultuurcentra en muzikanten moesten alternatieven zoeken om aan het werk te blijven.

Een van die alternatieven is Sound of Ghent. Dat is een samenwerking tussen negen Gentse cultuurpartners waarbij je via een livestream een optreden kan bijwonen voor een kleine prijs. Ook kunstencentrum Vooruit werkt hieraan mee. Mieke Dumont: “Het is een goed alternatief voor de muziekliefhebber om zo toch een concert te kunnen meemaken. Die methode kunnen we ook volgend jaar en in de toekomst gebruiken. Het biedt mogelijkheden voor mensen die niet naar een concert kunnen komen omdat de show uitverkocht is bijvoorbeeld.” Maar live concerten kunnen organisatoren nog niet garanderen. “Wij blijven doorgaan met online evenementen. Als we weer beperkte optredens mogen organiseren, zullen we een combinatie doen. Dit enkel met lokale artiesten want internationale muzikanten stellen hun buitenlandse tours uit tot 2022.”

De kans is klein dat we volgend jaar in het echt meebrullen met Crooked Steps of dansen op Yokans muziek. Concertgangers zullen blijven een beroep moeten doen op de online alternatieven, maar steunen zo wel de muzieksector. Bovendien kunnen we thuis genieten van een optreden via muziekplatforms zoals Sound of Ghent en schaamteloos meezingen en dansen met onze favoriete Gentse artiesten.

Gepubliceerd door Floor Vergote

Altijd muziek in de oren, en soms eens in chipje in de hand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: